Reklama

Pokarmy, które powodują nieprzyjemny zapach

Czasami nasze ciało przypomina zapachem produkty które niedawno jedliśmy i nie ważne jak bardzo staramy się zmyć ten zapach, dezodoryzować lub zamaskować naszymi ulubionymi perfumami lub wodą kolońską, nic nie wydaje się być skuteczne. Niektóre produkty żywnościowe mogą powodować nieprzyjemny zapach ciała, nieświeży oddech, jak i zapach moczu. Zamiast próbować radzić sobie z zapachami po fakcie, lepiej przypatrzeć się co jesz, i zrezygnować z produktów które mogą być odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach. Ten artykuł da wam kilka wskazówek, jak uniknąć problemu.

Czosnek

Czosnek wspaniały produkt który pobudzenia układ immunologiczny i ma wiele innych korzyści zdrowotnych. Ale czosnek może również powodować nieświeży oddech, który jest trudny do zniesienia. W rzeczywistości, silny zapach czosnku może pozostawać w oddechu aż do 72 godzin po zjedzeniu. Zapach ten może nawet przechodzić do potu i moczu. Jeśli martwisz się o zapach czosnku, unikaj spożywania go w surowej postaci.

Cebula

Podobnie jak czosnek, cebula nadaje również nieprzyjemny zapach ciała i nieświeży oddech. W rzeczywistości, paskudny zapach cebuli może pozostawać w ustach przez dłuższą chwilę. Gdy surowa cebula jest trawiona, cząsteczki zapachowe dostają się do płuc za pośrednictwem krwiobiegu i powodują nieprzyjemny oddech o zapachu cebuli.

Czerwone mięso

Ludzie, którzy lubią jeść czerwone mięso mogą poczuć nieprzyjemny zapach ciała. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że czerwone mięso potrzebuje dużo czasu do przemieszczania się w przewodzie pokarmowym, i gnije w czasie tego procesu. Powoduje to nieświeży oddech oraz zmianę zapachu ciała.

Najlepiej więc usunąć czerwone mięso z diety całkowicie, ponieważ może spowodować wiele problemów zdrowotnych oraz nieprzyjemny zapach.

Szparagi

Szparagi to inny rodzaj żywności, która może mieć wpływ na zapach ciała. Zawiera tioestry i metanotiolem, związki siarki, które rozkładają się do naprawdę cuchnących składników chemicznych. To z kolei zmienia ​​zapach moczu.

Jeśli pojawi się u ciebie nieprzyjemnie pachnący mocz po zjedzeniu szparagów, to najlepiej, aby ich unikać. Zdecyduj się na inne zdrowe warzywa.

Warzywa kapustne

Mimo wysokiej zawartości potasu i przeciwutleniaczy, warzywa kapustne, takie jak brokuły, kapusta, brukselka czy kalafior mogą powodować nieprzyjemny zapach ciała. Warzywa te zawierają siarkę, związek chemiczny, który może zintensyfikować twój zapach. Ponieważ te warzywa są bardzo zdrowe, nie ma potrzeby, aby całkowicie wyeliminować je z diety. Wystarczy zwracać uwagę na na ilość jedzenia.

Alkohol

Napój alkoholowy raz na jakiś czas nie będzie powodować nieprzyjemnego zapachu ciała. Jednak, gdy pije się alkohol w nadmiarze, może on być uwalniany poprzez pory w skórze w postaci potu. To z kolei sprawia, że twoje przybiera zapach piwa lub wina. Również twój oddech pachnie naprawdę źle.

Tran

Suplementy oleju rybnego są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które przynoszą korzyści dla zdrowia. Ich właściwości przeciwzapalne są szczególnie korzystne dla zdrowia serca. Z drugiej jednak strony, większość suplementów oleju rybnego zawierać zanieczyszczenia, które powodują “rybi zapach” ciała. Będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, że kapsułki tranu szybko psują się i sam tran staje się zjełczały. Stąd, większość z kapsułek dostępnych na rynku jest faktycznie zjełczała!

Kozieradka

Kozieradka jest bogata w związki chemiczne, który po przejściu do układu moczowego, powodują silny zapach moczu. Co ciekawe te same związki są stosowane w handlu jako jedne z głównych składników sztucznego syropu klonowego.

Kawa

Podobnie jak alkohol, kawa ma działanie moczopędne i może zmieniać zapach moczu. Picie napojów zawierających kofeinę aktywuje również pracę gruczołów potowych, które mogą potęgować zapach ciała. Kawa potęguje także wysychanie ust, co może przyczynić się do nieświeżego oddechu.

Kminek

Kminek jest silną przyprawą, a kiedy jest spożywany w nadmiarze może spowodować, że pory w skórze wydzielają jego zapach przez kilka kolejnych dni po zjedzeniu. Przyprawa ta zawiera związki chemiczne powodujące nieświeży oddech, przechodzi także przez nerki, co sprawia ze zapach przechodzi do moczu i całego ciała.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama