Reklama

Owoce pomocne w walce ze stłuszczeniem wątroby

Czy zdiagnozowano u ciebie stłuszczenie wątroby? Być może członek twojej rodziny cierpi na tę chorobę? Powstaje ona na skutek nagromadzenia się nadmiaru tłuszczu w komórkach wątroby. Jeśli choroba ta pojawi u ciebie, musisz koniecznie przestrzegać wskazówek lekarza - będą one dostosowane do rodzaju zaburzeń czynności twojej wątroby.

Reklama

Zdrowe jabłka

Ile jabłek powinieneś jeść w ciągu dnia? Lekarze zalecają, aby dodawać przynajmniej jedno zielone jabłko do codziennego śniadania. Są to naprawdę znakomite owoce, skuteczne w redukowaniu poziomu cukru we krwi. Jabłka zawierają wiele przeciwutleniaczy, dzięki czemu znacząco wspierają proces detoksykacji wątroby. Pomagają one również organizmowi w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. Owoce te zawierają również kwas jabłkowy, który potrafi zapobiec tworzeniu się kamieni nerkowych i poprawić zdrowie nerek.

Powinniśmy zapamiętać, że jabłka zawsze należy jeść ze skórką. Zawiera ona bowiem wiele minerałów, wyjątkowo pomocnych w redukowaniu poziomu tłuszczu zgromadzonego w wątrobie. Zapamiętaj: jedno jabłko dziennie pozwoli ci cieszyć się dobrym zdrowiem!

Sok cytrynowy

Warto jest zacząć każdy dzień od szklanki ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Zadbaj, aby napój ten stał się częścią twojej codziennej diety. Twoja wątroba będzie ci wyjątkowo wdzięczna. Cytrusy zawierają wiele przeciwutleniaczy i są bardzo pomocne w oczyszczaniu tego narządu. Cytryna zapewni nam również pokaźną dawkę witaminy C, która wzmocni nasz system odpornościowy. Nie jesteś miłośnikiem smaku cytryny? Wystarczy odpowiednio rozcieńczyć jej sok w wodzie, aż smak przestanie być wyczuwalny.

Grejpfruty

Zjedzenie połówki tego owocu przed każdym posiłkiem jest bardzo pomocne przy redukcji wagi ciała. Grejpfrut (podobnie jak cytryna) jest jednym z najlepszych owoców wspomagających zdrowie wątroby. Zawiera on enzymy, które stymulują mechanizmy odpowiedzialne za eliminowanie tłuszczu i toksyn z tego narządu. Owoce te zawierają również duże ilości kwasu jabłkowego i karotenoidów. Substancje te pomagają wzmocnić i oczyścić wątrobę. Natomiast, występująca w nich obficie, naringenina wspiera organizm w procesie rozbijania i usuwania kwasów tłuszczowych.

Awokado

Wielu ludzi po prostu kocha smak tego owocu. Warto jednak zapamiętać, że trzeba spożywać go z umiarem - nie więcej, niż jeden dziennie. Jego prozdrowotne właściwości związane są z obecnością kwasu oleinowego (jest to typ zdrowego, mono-nienasyconego kwasu tłuszczowego). Substancja ta pomaga naszemu organizmowi w kontrolowaniu poziomu cholesterolu.

Owoc ten zawiera błonnik, który skutecznie zaspokaja apetyt i obniża poziom cukru we krwi. Pomoże on zrównoważyć naszą codzienną dietę oraz walczyć z stłuszczeniem wątroby (poprzez usuwanie szkodliwych kwasów tłuszczowych nagromadzonych w organizmie). Poprawia również ogólne funkcjonowanie całego ciała. Zdecydowanie warto wprowadzić awokado do naszej codziennej diety np. jako dodatek do sałatki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama