Reklama

Osiem produktów, które wywołują wzdęcia

Wzdęcia to nieprzyjemne uczucie ucisku w jelitach, które spowodowane jest gromadzeniem się w ich wnętrzu nadmiernej ilości gazów. W konsekwencji nasz brzuch staje się obolały, nieestetycznie wypchany, a my czujemy się coraz bardziej niekomfortowo. Wzdęcia uważane są za powszechną i z pozoru niegroźną dolegliwość, z którą zmaga się praktycznie każdy z nas. Nie należy ich jednak bagatelizować, ponieważ zbyt często występujące mogą prowadzić do poważnych schorzeń układu pokarmowego. Osoby, które miewają problem ze wzdęciami powinny przede wszystkim unikać niektórych produktów, a także prowadzić aktywny i zdrowy tryb życia. Przedstawiamy kilka produktów, które najczęściej wywołują wzdęcia.

Reklama

Najczęstsze przyczyny wzdęć

Podstawową przyczyną wzdęć jest zwiększona produkcja gazów w jelitach, spowodowana nadmierną fermentacją i zwolnionym przemieszczaniem się mas kałowych. Taki stan rzeczy jest zazwyczaj konsekwencją nieprawidłowo dobranej diety, ale także innych poważniejszych czynników. Wzdęcia mogą być również wynikiem schorzeń jelitowych (np. zespołu jelita drażliwego) lub zabiegów, które mogły być wykonywane wcześniej w jamie brzusznej lub stanowić następstwo chorób układu nerwowego. Jednak ten najbardziej pospolity rodzaj wzdęć spowodowany jest głównie nieodpowiednią dietą, a także brakiem aktywności fizycznej. Chcąc pozbyć się tego uporczywego problemu, powinniśmy zatem zwracać szczególną uwagę na to, co jemy, a także regularnie ćwiczyć, by poprawić przemianę materii i usprawnić pracę jelit.

W diecie szczególnie zaleca się unikać kilku produktów, które najczęściej wywołują wzdęcia. Oto osiem z nich:

1. Nabiał

Szkodliwy wpływ nabiału na układ pokarmowy już dawno potwierdzono badaniami. To przez zawartą w tego typu produktach laktozę, czyli cukier, który dla wielu organizmów jest trudny do przyswajania. Rezultatem spotkania laktozy z wrażliwym jelitem są oczywiście wzdęcia, gazy, a także ból brzucha. U osób, które trudno przyswajają przetwory mleczne występują także biegunki lub wymioty.

Jeśli odczuwasz dolegliwości jelitowe po spożyciu mleka lub innych produktów należących do grupy tradycyjnego nabiału, warto rozważyć decyzję o zamianie ich na odpowiedniki sojowe. Dzięki takiemu rozwiązaniu unikniesz nieprzyjemnych wzdęć, które mogą przekształcić się w poważną chorobę.

2. Warzywa zawierające cukry złożone

Warzywa z reguły zalicza się do produktów, które mają więcej pozytywnych właściwości, aniżeli negatywnych. Niestety niektóre z nich, mimo że bogate w cenne witaminy, mogą okazać się nietrafione dla naszych jelit. Do tej grupy zalicza się brokuły, szpinak, brukselkę, kapustę czy szparagi. Ich spożycie powoduje produkcję większej ilości gazów i wzdęć. Dzieje się tak dlatego, że zawierają one cukry złożone zwane rafinozą. Wrażliwe organizmy nie radzą sobie z ich trawieniem, a w konsekwencji męczą się ze wzdęciami.

3. Owoce zawierające sorbitol

Wzdęcia może również spowodować spożywanie niektórych owoców. To ze względu na niebezpieczny rodzaj cukru, który posiadają, zwany sorbitolem. Niestety wrażliwe organizmy mają trudności w trawieniu sorbitolu, czego konsekwencją są wzdęcia. Ten niebezpieczny rodzaj cukru wraz z rozpuszczalnym błonnikiem przedostaje się do jelita grubego, gdzie jest rozkładany przez bakterie, w rezultacie czego powstają duże ilości wodoru, dwutlenku węgla oraz metanu, które powodują wzdęcia. Chcesz uniknąć wzdęć? Unikaj cukru!

4. Pełne ziarna

Pełne ziarna, zawierające duże ilości błonnika kojarzą nam się zazwyczaj z pozytywnym wpływem na pracę naszego układu pokarmowego. Jednak, jak się okazuje, pełne ziarna posiadają również niebezpieczny dla naszego organizmu cukier złożony, zwany rafinozą. Jeśli chcesz dostarczać do organizmu zdrowe ziarna, dobrą opcją będzie ryż. Osoby, które mają problem ze wzdęciami powinny szczególnie unikać świeżego białego pieczywa, ciast drożdżowych i produktów wytwarzanych z pełnego ziarna.

5. Fasola

Każdy z nas wie jakie konsekwencje może powodować spożycie fasoli. To kolejny niebezpieczny produkt dla odpowiedniej pracy jelit, a także źródło rafinozy. Fasola jest najbardziej znanym czynnikiem wywołującym gazy i wzdęcia, dlatego wyjątkowo należy uważać z jej spożywaniem. Jeśli masz ochotę na potrawę z fasoli, ale chcesz uniknąć niebezpiecznych dolegliwości, mocz ją w wodzie przez całą noc dzień przed przygotowaniem.

6. Słodkie napoje gazowane

Każdy, kto spożywa nadmierną ilość napojów gazowanych powinien mieć świadomość jak ogromne ilości cukru one zawierają. Wrażliwe organizmy zupełnie nie radzą sobie z jego trawieniem, czego konsekwencją są wzdęcia. Napoje gazowane powodują produkcję gazów poprzez zwiększanie powietrza w jelitach. Odpowiedzialne są za to bąbelki, które są przecież podstawą napojów gazowanych. Podczas połykania napoju wraz z bąbelkami zwiększa się ilość połykanego powietrza, co powoduje, że jest ono zatrzymywane w przewodzie pokarmowym. Dla zdrowia naszego organizmu powinniśmy całkowicie zrezygnować z picia słodkich napojów gazowanych, albo ograniczyć je wyłącznie do okazjonalnych sytuacji.

7. Przetworzone produkty

Przetworzone produkty to najbardziej niebezpieczne czynniki wywołujące wzdęcia. Przyczyna? Ich skład, który praktycznie w pełni jest chemiczny. Warto wyobrazić sobie jak negatywnie może działać to na nasz organizm, a szczególnie na jelita. Kombinacja sztucznych składników, które zawierają przetworzone produkty bardzo szybko powoduje wytwarzanie gazów, a w konsekwencji wzdęcia, ponieważ organizm nie radzi sobie z ich redukcją. Zbyt często spożywane przetworzone produkty mogą prowadzić również do poważnych i niebezpiecznych chorób układu pokarmowego. Dlatego pamiętaj, by w sklepie szerokim łukiem omijać przetworzone produkty.

8. Cebula

Cebula to kolejne warzywo, wyjątkowo negatywnie działające na jelita i układ trawienny. To dlatego, że posiada ona spore ilości fruktozy, która hamuje sprawną pracę jelit i wywołuje gazy. W codziennej diecie zaleca się jej unikać. Można natomiast jeść ją okazjonalnie.

Pamiętaj, że wzdęć nie należy bagatelizować, ponieważ zbyt częste ich występowanie może prowadzić do rozwoju różnego rodzaju schorzeń układu pokarmowego. Unikaj zatem powyższych produktów, dbaj o regularne spożywanie posiłków i nie zapominaj o aktywności fizycznej!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama