Reklama

Osiem najbardziej uczulających produktów

Niestety coraz więcej ludzi cierpi z powodu alergii pokarmowej. Uczulenie na gluten i laktozę to dzisiaj żadna nowość, podobnie jak stosowanie leków antyalergicznych. Według raportu Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej z 2016 roku aż 17 milionów Europejczyków zmaga się z alergią pokarmową, w tym około cztery miliony dzieci. Co więcej, u wielu osób alergia nadal nie jest stwierdzona, gdyż wymaga to przeprowadzenia specjalistycznych i często długotrwałych badań. Alergia pokarmowa jest jednym z najbardziej uciążliwych typów uczuleń. Alergik jest zmuszony unikać produktów, na które często ma ochotę i które są dla niego zdrowe. W przeciwnym razie mogą wystąpić u niego silne reakcje alergiczne, które utrudniają normalne funkcjonowanie. Badania Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej dowodzą, że z roku na rok zwiększa się liczba osób uczulonych na podobne produkty. Osiem tych najpopularniejszych i najbardziej uczulających przedstawiamy poniżej.

Kilka faktów na temat alergii

Rozpoznanie alergii to niełatwa sprawa. Jeśli osoba uczulona doświadcza silnych i specyficznych objawów dla konkretnego typu alergii, wystarczy jedynie przeprowadzić badania na jej potwierdzenie. Jednak jeśli objawy zdarzają się sporadycznie, diagnoza może trwać nawet kilka lat. Alergia to dzisiaj powszechny problem. Warto znać kilka najważniejszych faktów na jej temat. Oto one:

1. Alergia daje o sobie znać zazwyczaj w dzieciństwie i może trwać wiele lat lub całe życie.

2. Alergia może również rozwinąć się w dorosłym wieku.

3. Osoba, która zmaga się z jednym typem alergii jest narażona na wystąpienie innych jej rodzajów.

4. U dzieci alergie pojawiają się zazwyczaj jedna po drugiej. Pierwszą z nich jest zazwyczaj wyprysk atopowy, który dotyczy aż 10 procent niemowląt w Europie.

5. Te same typy alergii często występują u członków rodziny.

6. Alergie można leczyć i zapobiegać im.

7. Leczenie alergii znacznie ułatwia normalne funkcjonowanie alergika i poprawia jakość jego życia.

Najpopularniejsze produkty uczulające:

Jajka

Alergią na jajka określa się zazwyczaj uczulenie na białko jaja kurzego, które występuje z reguły u małych dzieci. Jajko jest tym bardziej alergizujące, im mniej przetworzone termicznie jest jego białko. Zatem najmniej alergiczne będzie białko w jajku ugotowanym na twardo lub w upieczonym biszkopcie. Nie trudno się domyślić, że najbardziej uczulające będzie jajko w formie surowej, na przykład w postaci deseru. Alergia na jajka może mieć bardzo gwałtowny przebieg i prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Tolerancja na białko kurze zwiększa się u dzieci zazwyczaj w wieku wczesnoszkolnym.

Mleko

Alergia na mleko to według statystyk najczęściej spotykana alergia w Polsce. Dotyka zazwyczaj dzieci w ich pierwszym okresie życia, które zaczynają tolerować mleko dopiero po ukończeniu trzech lat. Główne alergeny występujące w mleku to kazeina oraz alfa- i beta-laktoglobuliny.

Jednak alergia na produkty mleczne nie występuje wyłącznie u dzieci. U coraz większej ilości osób w dojrzałym już wieku rozwija się uczulenie na laktozę, które objawia się złym samopoczuciem, bólem brzucha i częstymi biegunkami, które występują zaraz po wypiciu mleka.

Zarówno uczulone dzieci, jak i dorośli powinni unikać nie tylko samego mleka, ale wszystkich produktów, które go zawierają. Dotyczy to przede wszystkim produktów z grupy nabiału i wszystkich innych, w których składzie występują choć niewielkie ilości mleka.

Orzechy

Do najbardziej uczulających produktów można zaliczyć również orzechy. Mowa tutaj o różnych gatunkach orzechów, choć najczęściej uczulają zdecydowanie orzechy ziemne. Alergia na orzechy rozwija się zazwyczaj w okresie dzieciństwa i może przybrać różne formy. Do najpopularniejszych objawów można zaliczyć: problemy skórne, wysypkę i opuchliznę, choć może dojść również do wstrząsu anafilaktycznego. Często zdarza się, że alergia na orzechy mija w dorosłym wieku.

Ryby

Według dietetyków każdy rodzaj ryb może wywołać reakcję alergiczną, choć zazwyczaj dotyczy to głównie ryb morskich. Oczywiście nie tylko ryby w czystej postaci mogą uczulać, ale także przetwory rybne oraz każdy produkt, który posiada choć niewielką ilość ryb w składzie. Ryby zazwyczaj wywołują popularne objawy alergii: wysypkę i opuchliznę. W skrajnych przypadkach mogą powodować wstrząs anafilaktyczny. Alergia na ryby z reguły trwa bardzo długo.

Cytrusy

To kolejne silnie uczulające produkty. Alergia na cytrusy może objawić się w różnym wieku, choć najczęściej występuje u dzieci. Najczęstszy objaw uczulenia na cytrusy to zazwyczaj wysypka, która schodzi po kilku godzinach.

Seler

To zdecydowanie najbardziej uczulające warzywo. Warto wiedzieć, że reakcję alergiczną mogą wywołać wszystkie części selera zarówno korzeń, liście, łodyga, jak i nasiona. Również przetworzony seler może być wynikiem alergii. Często spotkamy go w gotowych sałatkach, zupkach w proszku, pasztetach oraz przetworach mięsnych. Jeśli masz uczulenie na seler, dokładnie czytaj skład produktów, które kupujesz. Nawet jego śladowe ilości mogą być powodem silnej reakcji alergicznej.

Produkty zawierające gluten

Gluten zazwyczaj znajduje się w zbożach (przede wszystkim w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i orkiszu), a także w produktach pochodnych. Ponadto, gluten dodawany jest również do przetworów mięsnych, produktów z grupy nabiału, słodkich napojów, słodyczy, a także leków. Objawy alergii na gluten są złożone. Do najpopularniejszych zalicza się: biegunkę, wymioty, pokrzywkę skórną, katar wodnisty, różnego rodzaju swędzące zmiany skórne, a także wstrząs anafilaktyczny.

Musztarda

Mimo że to jeden z najzdrowszych sosów, zawiera silnie uczulający składnik – gorczycę. Warto wiedzieć, że gorczyca występuj nie tylko w musztardzie, ale także w różnego rodzaju marynatach, pieczywie, sosach sałatkowych, a także zupach w proszku. Uczulenie na gorczycę objawia się głównie biegunką, mdłościami, a także wysypką.

Jak wykryć nadwrażliwość pokarmową?

Obecnie najbardziej innowacyjną i najskuteczniejszą metodą wykrywania alergii pokarmowej jest test MRT, z angielskiego Mediator Release Test. Test MRT określa stopień wrażliwości na pokarmy oraz dodatki do żywności, pozwalając wyeliminować z diety najbardziej reaktywne produkty. Testy można wykonać w specjalnie wyznaczonych do tego placówkach: szpitalach lub laboratoriach.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama