Reklama

Olej z ostropestu plamistego: Właściwości i zastosowania

Olej z ostropestu plamistego zyskał sławę jako naturalny sposób na regenerację stłuszczonej i chorej wątroby. To jednak nie wszystkie jego zalety. Jest pomocny w walce z cukrzycą i zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Wspiera odchudzanie i oczyszczanie organizmu z toksyn, jest niezastąpiony przy problemach trawiennych i dermatologicznych. Sprawdź, co zawiera olej z ostropestu plamistego, dlaczego jest tak cenny i w jaki sposób go stosować.

Co zawiera olej z ostropestu plamistego?

Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych. Jej najcenniejszym składnikiem jest sylimaryna, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Od lat wykorzystuje się ją w leczeniu i regenerowaniu wątroby. Olej z ostropestu zawiera też wiele innych substancji bioaktywnych: witaminę E i C, które są silnymi przeciwutleniaczami, sole mineralne, flawonoidy, olejki eteryczne, a także zdrowe kwasy tłuszczowe. Z tego względu olej wykazuje niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowe. Można go stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Olej z ostropestu a cukrzyca i cholesterol

Olej z ostropestu skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób serca, takich jak zawał czy udar. Stabilizuje też poziom glukozy we krwi, a co za tym idzie wspiera pracę trzustki i chroni przed cukrzycą.

Olej z ostropestu na wątrobę

Sylimaryna znajdująca się w oleju z ostropestu przyspiesza regenerację wątroby i wspiera ją w usuwaniu toksyn. Chroni też przed działaniem niektórych trucizn, niweluje szkodliwy wpływ alkoholu i leków (także antybiotyków). Olej z ostropestu stymuluje też produkcję nowych komórek wątroby, a jednocześnie chroni je przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Zmniejsza w ten sposób ryzyko nowotworu wątroby. Z tego względu olej jest wsparciem w leczeniu alkoholowego stłuszczenia wątroby, wirusowego zapalenia, a nawet marskości.

Olej z ostropestu na trawienie

Olej z ostropestu jest też niezastąpiony w przypadku dolegliwości trawiennych. Szybko rozprawia się z niestrawnością, niweluje zgagę i wzdęcia. Stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i zwalcza uczucie ciężkości po posiłku. Jest szczególnie pomocny przy dolegliwościach związanych ze spożyciem tłustych i ciężkostrawnych produktów. Warto go stosować w profilaktyce kamicy żółciowej, a także u osób, które zmagają się z brakiem apetytu.

Olej z ostropestu na problemy ze skórą i piękne włosy

Olej z ostropestu wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, a do tego zawiera cenne dla skóry witaminy. Dzięki temu przyspiesza gojenie się ran i regenerację naskórka. Łagodzi uciążliwe objawy nawracających schorzeń skóry o podłożu alergicznym i zapalnym (np. łuszczyca, atopowe zapalenie skóry). Świetnie wpływa także na kondycję włosów. Dogłębnie je odżywia, nawilża i zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Sprawia, że włosy stają się mocne i błyszczące.

Olej z ostropestu na odchudzanie

Olej z ostropestu reguluje wchłanianie cukrów i tłuszczów do organizmu, przyspiesza detoksykację i obniża poziom glukozy we krwi. Dzięki temu zapobiega przekształcaniu się nadmiaru cukru w tkankę tłuszczową.

Jak stosować olej z ostropestu?

Dzienna dawka oleju z ostropestu nie powinna przekraczać 2 łyżeczek dziennie. Olej warto dodawać do posiłków, np. warzywnych sałatek. W przypadku stosowania zewnętrznego kilka kropel należy nałożyć i delikatnie wetrzeć w rany lub stan zapalny skóry. Olej w niewielkich ilościach można też aplikować na całą długość włosów oraz skórę głowy. Po 20 minutach wystarczy go spłukać, a włosy umyć jak zwykle szamponem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama