Reklama

Ognisty cydr – przepis na domowy lek na przeziębienie i grypę

Ognisty cydr jest tradycyjnym lekarstwem, które ma głębokie korzenie w medycynie ludowej. Smaczne połączenie octu z pikantnymi przyprawami sprawia, że ​​ten lek jest szczególnie przyjemny i łatwy do włączenia do codziennej diety. Pomoże wzmocnić naturalne procesy zdrowotne, pobudzi trawienie i przyjemnie rozgrzeje cię w zimne dni.

Składniki:

  • ½ szklanki obranego i rozdrobnionego imbiru
  • ½ szklanki obranego i rozdrobnionego chrzanu
  • ½ szklanki obranej i pokrojonej w kostkę kurkumy lub dodatkowe 1/4 szklanki imbiru i chrzanu
  • ½ szklanki białej cebuli
  • ¼ szklanki mielonych lub rozgniecionych ząbków czosnku
  • 2 papryki jalapeno, posiekane
  • sok z 2 cytryn organicznych
  • ocet jabłkowy
  • miód do smaku

Sposób przygotowania

1. Wsyp do słoika imbir, chrzan, cebulę, czosnek, jalapeno i dolej soku z cytryny. Możesz je lekko ugnieść tak, żeby słoik był zapełniony do około 3/4. Wsypuj składniki tak, aby większe i cięższe przygniatały drobne i lekkie.

2. Wlej obfitą ilości octu jabłkowego do słoika tak, aby zakryć wszystkie inne składniki. Pamiętaj, że niektóre z korzeni napęcznieją, więc musisz pozostawić dla nich trochę wolnego miejsca w naczyniu.

3. Jeśli pokrywa słoika jest metalowa, oddziel ją od zawartości słoika gazą lub papierem. Umieść słoik w ciemnej szafce w temperaturze pokojowej na 2-4 tygodni.

4. Gdy cydr będzie gotowy, dobrze wymieszaj, a następnie odcedź korzenie i przyprawy używając gazy lub gęstego sitka z siatką. Dodaj miód do smaku i przechowuj w lodówce.

Jak używać ognistego cydru?

Wiele osób przyjmuje 1-2 łyżki dziennie przez całą jesień

i zimę jako środek zapobiegawczy lub co 3-4 godziny, jeśli występują objawy choroby.

Oto kilka sposobów podania:

- Ci, którzy kochają jego smak, mogą wypijać nawet po jednym kieliszku co godzinę

- Do herbaty – wdychaj parę przed wypiciem herbaty.

- Do soku - dla najmłodszych najlepiej podawać niewielką ilość zmieszanego ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym lub lemoniadą

- W marynacie lub sosie do sałatki

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama