Reklama

Oczyszczanie wątroby rodzynkami - jak je przeprowadzić?

Rodzynki zawierają wiele substancji odżywczych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie: bor (dla zdrowych kości), błonnik, (aby przewód pokarmowy działał bez zarzutu), prebiotyki, (aby stymulowały rozwój prawidłowej flory bakteryjnej), przeciwutleniacze (w celu ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami). Ale rodzynki to również jeden z najlepszych sposobów oczyszczania i odtruwania wątroby. Namaczanie rodzynek w wodzie przed zjedzeniem pozwoli szybko przywrócić wątrobie równowagę i poprawić ogólny stan zdrowia.

Sposób przygotowania

Wybieraj ciemne, organiczne rodzynki o nieciekawej, pomarszczonej strukturze. Najlepiej, aby miały jeszcze ogonek.

Namaczaj ½ szklanki rodzynek w wodzie przez 15 minut, żeby je zmiękczyć i oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie przepłucz je ciepłą wodą.

Teraz umieść rodzynki w szklance i zalej wrzątkiem. Trzymaj pod przykryciem, przez co najmniej osiem godzin.

Dawkowanie

Na czczo wypij wodę z rodzynek i zjedz same rodzynki. Połóż się na co najmniej godzinę z butelką z gorącą wodą lub z gorącym kompresem umiejscowionym po prawej stronie brzucha.

Powtarzaj ten zabieg raz w tygodniu przez cztery miesiące, a później raz na pół roku.

Ostrzeżenie:

Dla przypomnienia – rodzynki spożyte w dużych ilościach mogą powodować biegunkę. Do innych potencjalnych efektów ubocznych zaliczamy nudności, bóle głowy oraz problemy z układem mięśniowym. Nie nadużywaj ich więc.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama