Reklama

Naturalne sposoby na zgagę

Zgaga to rodzaj niestrawności, często odczuwany, jako palenie w okolicy klatki piersiowej, spowodowane cofaniem się kwasu żołądkowego do przełyku. Wbrew powszechnej opinii w większości przypadków zgaga nie jest spowodowana nadmiarem kwasu żołądkowego, ale zwykle jego zbyt małą ilością.

Reklama

Kwas żołądkowy daje sygnał, aby dolny zwieracz przełyku (który oddziela żołądek od przełyku) zamknął się, kiedy organizm ma odpowiednią ilość kwasu, aby mógł strawić spożyte przez nas jedzenie. Jeśli nie ma wystarczającej ilości kwasu żołądkowego, aby strawić to jedzenie, dolny zwieracz przełyku nie otrzymuje odpowiedniego sygnału i nie zamyka się, przez co kwas i niestrawione jedzenia cofają się do przełyku powodując zgagę i niestrawność.

Brak koniecznego kwasu żołądkowego spowalnia procesy trawienne. Jedzenie ciągle znajduje się w żołądku, powodując powstawanie gazów, które wywierają nacisk. Z tego powodu zawartość żołądka, włączając kwas żołądkowy zostaje wypchnięta w kierunku przełyku. Proces ten łatwiej zachodzi u kobiet w ciąży, ponieważ mają one mniej miejsca w brzuchu i zawartość żołądka może łatwiej zostać wypchnięta.

Każdy, kto choć raz doświadczył zgagi wie, jak intensywny ból może ona powodować i jak pilna jet potrzeba ulżenia w cierpieniu. Niestety większość środków zobojętniających kwas oraz innych leków w najlepszym wypadku przynosi jedynie krótkoterminową ulgę.

Te dostępne bez recepty specyfiki przynoszą ulgę w okolicy przełyku, ale mogą dodatkowo pogorszyć główny problem i nieść ze sobą poważne długoterminowe skutki.

Betaina HLC:

To główny składnik kwasu żołądkowego, który w razie potrzeby uzupełnia jego braki. Niewielka dawka betainy HLC przyjmowana z posiłkami zawierającymi białko poprawia trawienie. To nie jest jednak dobre rozwiązanie w przypadku osób, które przyjmują inhibitory pompy protonowej w jakiejkolwiek formie lub inne leki na receptę i ważne, żeby wcześniej skonsultować to z lekarzem.

Sok z cytryny: Podobnie jak HCL może spowodować zwiększenie ilości kwasu żołądkowego, przyjmowanie kwaśnego soku z cytryny może zwiększyć ilość kwasu w żołądku. Przyjmuj 2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z cytryny rozcieńczonego odrobiną wody.

Ocet jabłkowy:

Podobne działanie jak HCL i sok z cytryny: ocet jabłkowy zwiększa ilość kwasu w żołądku stanowiąc w ten sposób szybki i naturalny sposób pozbycia się zgagi. Rozmieszaj dwie łyżeczki octu w szklance wody i pij taką miksturę, co 5 minut, aż objawy zgagi ustąpią.

Soda oczyszczona: Jeśli inne sposoby zawiodą,należy rozpuścić ½ łyżeczki sody oczyszczonej w ¼ szklanki wody i popijać taki napój co kilka minut, aż objawy zgagi ustąpią. Nie jest to sposób, który pomaga pozbyć się głównego problemu wywołującego zgagę, ale przynosi natychmiastową ulgę w uporczywych objawach.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama