Reklama

Naturalne sposoby na obniżenie poziomu trójglicerydów w organizmie

Trójglicerydy to rodzaj tłuszczów, które w dużych ilościach znajdujemy w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Ich normalna zawartość w ludzkim organizmie wynosi maksymalnie 150 mg/dl (miligramów na decylitry). Problemy zdrowotne pojawiają się, gdy osiągną one poziom 200 mg/dl. Na szczęście istnieją skuteczne metody, które pozwolą nam w naturalny sposób obniżyć poziom trójglicerydów, chroniąc nasz organizm przed ich negatywnymi konsekwencjami.

Wysokie poziomy trójglicerydów i cholesterolu we krwi są niezwykle groźne dla naszego serca. Mogą być one również przyczyną wielu innych problemów zdrowotnych. Jak możemy skutecznie sobie z nimi poradzić? Pierwszym krokiem będzie oczywiście odpowiednia dieta. Warto zwiększyć spożycie błonnika (obecnego m.in. w płatkach owsianych i produktach pełnoziarnistych), który ułatwia absorpcję tłuszczu. Bardzo pomocne mogą okazać się również niektóre warzywa i owoce, takie jak brokuły, szpinak, jabłka i pomarańcze.

Należy zmniejszyć lub całkowicie unikać spożywania chleba, makaronu, solonych przekąsek, ciast, smażonych i pieczonych mięs oraz alkoholu. Produkty te nie przynoszą żadnych korzyści dla naszego zdrowia a zarazem zwiększają poziom lipidów we krwi. Można je zastąpić produktami pełnoziarnistymi i zdrową żywnością.

Należy trzymać się również z daleka od przetworzonych cukrów. Świetnym zamiennikiem dla cukru i różnego rodzaju słodzików będzie stewia. Wybieraj napoje bezalkoholowe i soki dietetyczne (korzystniejsze jest picie zwykłej wody lub naturalnych soków). Jedz świeże owoce zamiast cukierków, a w formie przysmaku wykorzystuj tylko najczystszą czekoladę (zawierającą ponad 70% kakao).

Postaw na niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne - mleko, sery, jogurty lub masło. Do urozmaicania lub przyprawiania sałatek oraz innych posiłków stosuj oliwę z oliwek. Jest ona dużo zdrowsza i smaczniejsza od np. majonezu. Jedz wyłącznie chude mięso i unikaj produktów, które zawierają w sobie sporo tłuszczu.

Mielone mięso jest jednym z naszych głównych wrogów w walce o obniżenie poziomu trójglicerydów. Spożywaj pasztety, salami, kiełbasy tylko podczas specjalnych okazji. Jeśli jednak nie możesz się obejść bez jedzenia kiełbasy, zawsze wybieraj tą wykonaną z indyka lub kurczaka i o niskiej zawartości soli.

Musisz spożywać duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują szczególnie obficie w tak zwanych "tłustych rybach", takich jak makrele, sardynki, tuńczyk, łosoś i sardele. Również suszone owoce i olej rzepakowy są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe Omega -3.

Należy zauważyć, że problemy z poziomem trójglicerydów nie zawsze idą w parze z nadwagą lub otyłością. Niezwykle istotne w każdym przypadku jest jednak kontrolowanie diety. Spożywane produkty najlepiej gotować, grillować lub gotować na parze - jeśli oczywiście nie można zjeść ich na surowo. Należy unikać duszonych i smażonych potraw oraz wszelkich przetworzonych i mrożonych produktów. Z mięsa zawsze warto usunąć widoczne pokłady tłuszczu i nigdy nie jeść i gotować kurczaka wraz ze skórką.

Nie zaleca się również spożywania alkoholu - z wyjątkiem małego kieliszka czerwonego wina w porze obiadowej. Może okazać się on korzystny dla zdrowia naszego układu sercowo-naczyniowego. Spróbuj również rzucić palenie.

Istnieją również naturalne środki, które pomogą nam usunąć nadmiar trójglicerydów. Zjedzenie ząbka czosnku dziennie pomoże nam zrównoważyć poziom tłuszczów w organizmie. Popularną sztuczką jest zmieszanie dwóch łyżek zwykłych płatków owsianych w szklance wody i pozostawienie ich na całą noc. Napój ten należy wypić następnego ranka - pomoże on organizmowi wchłonąć tłuszcz i uregulować poziom cholesterolu. Skuteczny jest również napar ze skórki mandarynki lub pomarańczy, zagotowanej w wodzie.

Ważne jest picie dużej ilości wody. Jeśli nie masz tego w zwyczaju, być może warto wyposażyć się w specjalne mobilne aplikacje, które będą przypominać ci o tej konieczności. Zalecane codzienne spożycie wody to około 2 litrów w zimie i 3 litrów w lecie.

Warto uregulować poziom kalorii. Konieczna może okazać się wizyta u dietetyka, zwłaszcza jeśli masz problemy z nadwagą lub otyłością. Kobiety powinny spożywać maksymalnie 1200 kalorii dziennie, natomiast mężczyźni nie więcej niż 1800 kalorii dziennie. Jeśli masz w tym problem postaraj się jeść mniejsze porcje i nigdy nie wypełniaj talerza po brzegi. Unikaj również jedzenia kanapek przed snem i postaw na zdrowe przekąski pomiędzy posiłkami.

Umiarkowany wysiłek fizyczny może okazać się niezwykle pomocny w zmniejszeniu poziomu trójglicerydów. Najlepiej zacząć od lekkiego spaceru (trzy razy w tygodniu) i stopniowo zwiększać ilość czasu i częstotliwość ćwiczeń. Regularna aktywność trwająca 20-30 minut ( najlepiej każdego dnia) będzie znakomitym rozwiązaniem dla naszego zdrowia. Warto jednak czasami trochę urozmaicić rutynę i zdecydować się na inny rodzaj aktywności np. jazdę na rowerze (nawet jeśli nie masz własnego sprzętu), korzystanie ze schodów zamiast z windy, taniec, energiczne sprzątanie domu, lub nawet koszenie trawy.

Jak już wspominaliśmy powinieneś poważnie rozważyć rzucenie palenia. Chociaż tytoń w żaden sposób nie prowadzi do pojawiania się trójglicerydów i cholesterolu we krwi, to znacząco utrudnia pozbywanie się tych substancji. Osoby palące są bowiem mniej skłonne do regularnych ćwiczeń i aktywności fizycznej. Rzucenie palenia sprawi, że poczujesz się lepiej i zaczniesz odczuwać liczne korzyści dla całego organizmu. Decyzja ta będzie szczególnie dobra dla twojego serca, płuc oraz skóry.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama