Reklama

Naturalne metody na zapalenie pęcherza moczowego

Zapalenie pęcherza moczowego daje o sobie znać szczególnie latem i zimą. Gdy pojawia się parcie na pęcherz i nieprzyjemne pieczenie cewki, warto popijać moczopędne, odkażające herbatki z witaminą C i ochronnymi, przeciwzapalnymi flawonoidami. Nie są to jedyne metody walki z tą przykrą dolegliwością. Skuteczne, w pełni naturalne sposoby znajdziesz poniżej.

Pierwsza pomoc

Weź gorącą kąpiel. To podstawowa metoda ratunkowa. Potem odpoczywaj w cieple. Pij dużo niegazowanej wody (by wypłukać z pęcherza bakterie). Unikaj zaś kawy, która działa podrażniająco na śluzówkę. Zgłoś się do lekarza, jeśli masz podwyższoną temperaturę lub dokucza ci ból pleców.

Herbatka z jarzębiny

2 łyżki stołowe dojrzałych, wysuszonych i rozdrobnionych owoców zalej 3 szklankami wody o temperaturze pokojowej, dobrze wymieszaj i pozostaw na ogniu przez 30 minut (ale nie dopuszczaj do wrzenia). Przecedź. Pij pół szklanki 2 razy dziennie.

Odwar z jałowca

Łyżkę stołową dojrzałych, wysuszonych owoców zalej szklanką letniej wody, wymieszaj i podgrzewaj przez 30 minut (nie dopuszczając do wrzenia). Przecedź. Za zgodą lekarza pij po łyżce odwaru 3 razy dziennie po posiłkach.

Powidła z czarnego bzu

1 kg fioletowo-czarnych jagód opłucz i rozgnieć. Dodaj pół kg cukru. Duś do zgęstnienia przez 30 minut. Nałóż do małych słoiczków i odwróć do góry dnem (aż wystygną). Raz dziennie jedz łyżkę powideł (np. rozpuszczoną w szklance wody).

Sok z żurawiny

Wrzuć pół kg żurawiny do garnka, zalej wodą (ile żurawiny, tyle wody, czyli pół litra). Wsyp ok. pół kg cukru. Gotuj przez 10-15 minut. Następnie przecedź na sitku, przelej do słoiczków i zapasteryzuj. Pij 2 łyżki dziennie przed jedzeniem przez 6-7 tygodni. Alternatywnie codziennie wypijaj szklankę soku żurawinowego (100%, do kupienia w sklepie). Wprowadzając tę metodę na stałe do swego menu, nie tylko szybko wyleczysz się ze stanu zapalnego układu moczowego, ale także zapobiegniesz nawrotom choroby.



Dobroczynne pestki dyni Zawierają wiele naturalnych składników odżywczych, takich jak beta-sitosterole, mangan, cynk, selen, które regulują i wspierają funkcjonowanie układu moczowego. 1–2 łyżki pestek zjadaj rano i wieczorem – w jogurcie, sałatce, na kanapce. Napar z ziela nawłoci

Odmierz łyżkę suszonego ziela nawłoci i zalej je szklanką wrzątku. Po dwudziestu minutach odcedź napar. Otrzymaną porcję podziel na trzy równe części. Pij je w odstępach co pięć, sześć godzin. Żeby wyleczyć się z infekcji, stosuj terapię minimum przez tydzień.

Wywar z porzeczki

Dwie garście liści zerwane z krzaka czarnej porzeczki zalej dwiema szklankami wrzątku i zostaw na pół godziny pod przykryciem. Następnie wyjmij liście i do płynu dodaj garść owoców czarnej porzeczki. Całość zagotuj i zostaw do wystygnięcia. Wypij napój w dwóch porcjach w ciągu dnia. Terapia poprawia funkcjonowanie nerek. Stosuj dwa, trzy tygodnie.

Sok z brzozy Dwa razy dziennie wypij po pół szklanki soku z brzozy. Na wiosnę można próbować zbierać go samodzielnie, jednak mniej zapobiegliwym o tej porze roku pozostaje popijanie tylko tego, który jest dostępny w aptekach. Terapia powinna trwać przez około dwa, trzy tygodnie. Przypraw lubczykiem!



Dania staraj się doprawiać aromatycznym lubczykiem. Przyprawa ta zawiera substancje zwiększające wydzielanie moczu i ułatwiające oczyszczanie nerek.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama