Reklama

Najlepsze napary na przeziębienie i grypę

Gdy przeziębienie lub grypa dopadały nasze babcie lub prababcie, nie biegły one do apteki po garść cud-środków, które usuną dokuczliwe objawy "jak ręką odjął". Stosowały sprawdzone domowe sposoby, które nie tylko przynoszą ulgę w chorobie, ale przede wszystkim leczą. Oto 4 sprawdzone przepisy na lecznicze napary na przeziębienie i grypę.

Z lipy: napotny i rozgrzewający.

Idealny, gdy przemarzniesz na dworze i czujesz, że „coś cię bierze”. 1–2 łyżki stołowe suszonych kwiatów zalej szklanką wrzątku i zostaw pod przykryciem na 10 minut; odcedź.

Pij 3 razy dziennie po pół szklanki. Potem nie wychodź z domu! Najlepiej połóż się do łóżka.

Z bzu czarnego: na spadek gorączki i do inhalacji.

Łyżkę stołową suszonych kwiatów zalej szklanką wrzątku i przykryj na 15 minut; odcedź.

Pij 3–4 razy dziennie po szklance lub wdychaj ciepłe opary. W tym drugim przypadku możesz skrócić czas parzenia do 10 minut. Podczas inhalacji trzymaj głowę nakrytą ręcznikiem.

Syrop z malin: przeciwzapalny.

Łyżkę suszonych liści zalej 1/2 szklanki wrzątku i przykryj na 15 minut; odcedź.

Pij 3 razy dziennie po 1/2 szklanki.

Sok z malin: przeciwzapalny, zwiększający odporność.

Z 1 kg malin (mogą być mrożone) wyciśnij przez gazę sok. Następnie zagotuj go z cukrem w proporcji 1:1. Zbieraj szumowiny. Gdy w końcu przestaną się pojawiać, sok będzie gotowy. Wlej go do ciemniej butelki i trzymaj w chłodzie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama