Reklama

Na czym polega gastroskopia?

Gastroskopię przeprowadza się wówczas, gdy pacjent odczuwa bóle nadbrzusza, istnieje podejrzenie choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy oraz przy nagłej utracie wagi ciała. Wykonuje się ją w celach diagnostycznych oraz leczniczych. Lekarz w trakcie badania może też wyciąć polipy żołądka, zamknąć żylaki przełyku, rozszerzyć jego zwężenia, usunąć obce ciała. Może też pobrać próbkę tkanek do badania cytologicznego lub bakteriologicznego.

Gastroskopia to specjalistyczne badanie, które polega na wprowadzeniu wziernika do przełyku i żołądka, potem do dwunastnicy. Następnie gastrolog pompuje się powietrze, które rozciąga ściany pofałdowanego żołądka. Pozwala to lekarzowi lepiej go widzieć.

Badanie odbywa się na czczo, czyli osiem godzin przed zabiegiem pacjent nie może nic jeść ani pić. Przed zabiegiem spryskuje się gardło osoby badanej środkiem znieczulającym. Niekiedy podaje się dożylny lek uspokajający, co poprawia komfort chorego.

Podczas badania chory leży na plecach lub na boku. Wprowadzony do żołądka wziernik nie przeszkadza w oddychaniu. Samo badanie trwa zwykle 10-30 minut, a po zakończeniu lekarz od razu przekazuje wyniki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama