Reklama

Maść przeciwbólowa z dodatkiem pieprzu cayenne

Pieprz cayenne znany nam również pod nazwą pieprz kajeński lub papryka kajeńska. Jest to rodzaj ostrej przyprawy o charakterystycznym smaku, który wyrabiany jest z papryczki cayenne. Oczywiście na początku papryka jest zbierana, później suszona, a następnie mielona. Właśnie taką zmieloną paprykę znajdujemy na półkach sklepowych. Pieprz cayenne, dzięki swoim właściwościom powinien się znaleźć również w naszej domowej apteczce ponieważ zawiera wiele cennych substancji, które nie tylko działają na nasz organizm od środka, ale i na zewnątrz naszego ciała. Pieprz cayenne sprawdza się jako składnik maści, która ma za zadanie przynieść ulgę w bólu spowodowanym zapaleniem stawów czy mięśni.

Do stosowania miejscowego świetnie sprawdzi się również olejek z nasion chili lub ekstrakt z cayenne, ponieważ oba te naturalne składniki pomagają rozluźnić napięte mięśnie. W przepisie na domową maść z dodatkiem pieprzu cayenne znajdziemy również olej neem, jako jeden z głównych składników mających właściwości przeciwbólowe. Dla jeszcze lepszego efektu możemy spróbować oleju z pestek winogron, który dodatkowo pomoże uśmierzyć ból.

Oprócz pieprzu cayenne i pozostałych składników, warto jeszcze dodać nutkę zapachową. W tym wypadku będzie to mieszanka lawendy i czekolady. Zapach jest naprawdę niesamowity i działa kojąco. Oczywiście będzie potrzebnych jeszcze kilka innych składników, jednak zrobienie takiej maści w domu jest naprawdę bardzo proste i wbrew pozorom tanie. Nie wspominając już o tym, że taka naturalna maść jest o wiele bezpieczniejsza, niż maści oferowane przez producentów.

Lista składników, które będą nam potrzebne do zrobienia maści:

- 20 gramów wosku pszczelego

- 10 gram wosku emulgującego

- 30 gram masła kakaowego

- 30 gram masła shea

- 25 ml oleju z pestek winogron

- 10 ml oleju neem

- 1 kapsułka oleju witaminy E

- 1,5 ml oleju z nasion chili lub ekstraktu cayenne (opcjonalnie pieprz cayenne)

- 1 ml olejku lawendowego

- 1,5 ml czekoladowego olejku zapachowego

Wosk pszczeli, wosk emulgujący, masło kakaowe oraz masło shea rozpuść w mikrofali w szklanej misce (około 4 minuty). Dodaj do miski olej z pestek winogron, olej neem oraz sam środek z kapsułki z witaminą E. Odmierz pozostałe składniki i dodaj do miski. Teraz całość dokładnie wymieszaj i przełóż do plastikowych pojemniczków. Pozostaw do ostygnięcia i stwardnienia na kilka godzin i gotowe! Teraz śmiało możesz używać domowej maści, która świetnie sprawdzi się na bóle mięśni i stawów.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama