Reklama

Ludowe, naturalne leki na przeziębienie z całej Polski

Na szczęście naturalne metody leczenia powracają do łask, a moda na nie z roku na rok staje się coraz bardziej popularna. Okazuje się, że "co kraj, to obyczaj", a raczej - co region, to inne domowe sposoby. Poniżej znajdziesz spis naturalnych specyfików na przeziębienie i grypę. Wypróbuj nie tylko te, które pochodzą z twojego województwa.

Reklama

Sól morska w zachodniopomorskim

Okład z soli na bolące gardło, ucho:

Na patelni lub w piekarniku podgrzej 3 łyżki stołowe gruboziarnistej soli. Włóż do bawełnianego woreczka i delikatnie przyłóż tam, gdzie boli. Trzymaj okład, dopóki nie wystygnie.

Solne krople do nosa:

Łyżeczkę soli morskiej wsyp do 1/2 l przegotowanej, letniej wody. Wymieszaj roztwór. Nalej trochę w zagłębienie dłoni, wciągnij jedną i drugą dziurką. Odchyl głowę, aby roztwór dostał się głębiej. Stosuj rano i wieczorem.

Bursztyny z Pomorza

Bursztynowa nalewka antygrypowa:

50 g nieoszlifowanych, drobnych okruchów bursztynu zalej 1/4 l spirytusu 96-procentowego. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 dni. Codziennie kilka razy potrząsaj butelką. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użytku. Nie przelewaj jej do innej butelki. Choć kawałki bursztynu nie rozpuszczą się, cały czas będą uwalniały lecznicze cząsteczki. Nalewką nacieraj wieczorem klatkę piersiową, plecy, kolana, czoło (jeśli dokucza ci też ból głowy).

Miody z Warmii i Mazur

Napój z miodu na odporność:

Do pół szklanki miodu, najlepiej ze spadzi iglastej, dodaj sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz łyżeczkę oleju lnianego. Dobrze wymieszaj. Pij 2 razy dziennie po łyżce przed jedzeniem.

Nalewka z kitu pszczelego na każdy rodzaj kaszlu:

Zmieszaj spirytus 96-procentowy z propolisem w proporcji 9:1. Odstaw w ciemne miejsce na 7 dni. Codziennie wstrząsaj miksturą. Przecedź przez kawałek płótna. Stosuj raz dziennie 15 kropli na wodę.

Malwa i drapacz z Podlasia

Mikstura z malwy i anyżu na flegmisty kaszel:

Dobra dla dzieci! Po łyżce stołowej suszonych ziaren anyżu, kwiatów malwy i korzeni lukrecji zmieszaj i zalej 2 szklankami wrzątku. Krótko zagotuj i przykryj na 15 minut; odcedź. Stosuj po łyżce co 2–3 godziny.

Herbatka z drapacza na wzmocnienie i apetyt:

2 łyżki suszonych, dobrze rozdrobnionych liści drapacza lekarskiego zalej szklanką wrzątku; po 15 minutach odcedź. Pij 2–3 razy dziennie po pół szklanki między posiłkami.

Dziewanna i len z lubuskiego

Napój z dziewanny na kłopoty z układem oddechowym:

Łyżkę stołową suszonych kwiatów zalej szklanką wrzącej wody, zagotuj i odcedź. Pij 2–3 razy dziennie po 1/2 szklanki naparu. Uwaga! Do porcji dziewanny przed zaparzeniem możesz dodać jeszcze np. łyżeczkę suszonego tymianku.

Lniany balsam na drapanie w gardle i chrypkę:

Łyżkę stołową pogniecionych nasion zalej pół szklanki przegotowanej wody. Zostaw na noc. Wypij rano na czczo. Nastaw następną porcję i wypij wieczorem przed snem. Miksturą płucz też gardło.

Koper i kasztany z Mazowsza

Napar z kopru ułatwiający odkrztuszanie:

Łyżkę stołową suszonych owoców kopru zalej szklanką wrzątku i trzymaj pod przykryciem ok. 20 minut; odcedź. Pij 2–3 razy dziennie po szklance. Dziecku podawaj łyżeczkę od herbaty kilka razy dziennie.

Nalewka z kasztanów na bolące kości i stawy:

10 dojrzałych kasztanów rozbij tłuczkiem, włóż do słoja. Zalej 1/2 l spirytusu 70-procentowego. Odstaw na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Zlej do butelki. 2 razy dziennie nacieraj bolące stawy. Kasztany możesz powtórnie wykorzystać.

Jarzyny i smalec z lubelskiego

Inhalacja z ziemniaka na katar:

Lubiana przez dzieci! Ugotowany ziemniak rozgnieć na talerzu. Poproś malucha, by wdychał przez nos opary.

Cebulowa płukanka odkażająca gardło:

Łupiny z dużej cebuli zalej 1/2 l wody i zagotuj. Ostudź. Płucz gardło 5-6 razy dziennie.

Gęsi smalec na krzepę:

Łyżeczkę smalcu gęsiego i łyżeczkę miodu wrzosowego lub spadziowego rozpuść w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Pij 1– 3 razy dziennie, szczególnie przed snem. Zachęcaj do tego najmłodszych członków rodziny.

Wierzba i prawoślaz z Kujaw

Napój z wierzby prawie jak... aspiryna:

Łyżkę stołową suszonej kory wierzbowej zalej szklanką wrzątku, gotuj 10 minut i odcedź. Pij 2–3 razy dziennie po szklance. Dla smaku możesz dodać 2 łyżeczki soku malinowego lub łyżeczkę miodu lipowego (gdy napój przestygnie).

Kisielek z prawoślazu na męczący kaszel:

Łyżkę stołową suszonych korzeni zalej szklanką przegotowanej, letniej wody, wymieszaj i odstaw na min. 30 minut. Przecedź przez płótno. Pij kilka razy dziennie po 1–2 łyżki.

Jeżyny i warzywa z Wielkopolski

Jeżynowa nalewka na wypocenie choroby:

Owoce zalej czystą wódką w proporcji 1:3. Odstaw na 2–4 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Pij wieczorem kieliszek (ok. 50 g).

Surówka z rzepy na odporność:

Zetrzyj na tarce obraną ze skórki czarną rzepę i surowy ogórek. Dodaj pokrojone rzodkiewki, łyżeczkę oliwy i octu winnego, pieprz.

Czosnkowa wcierka na katar:

Kilka ząbków czosnku obierz ze skórki i przekrój na pół. Nacieraj nimi wewnętrzną część dłoni i stóp, np. wieczorem przed snem.

Kapusta i burak z łódzkiego

Tutejsze gospodynie potrafią leczyć się tym, czego... używają w kuchni.

Syrop z kapusty na nadmiar śluzu:

Szklankę soku z czerwonej kapusty doprowadź do wrzenia. Gdy przestygnie, wymieszaj z 1/2 szklanki miodu lipowego. Pij 3 razy dziennie po łyżce stołowej.

Kwas buraczany wzmacniający:

1 kg buraków umyj, obierz ze skórki i pokrój w plasterki. W słoju układaj na przemian warstwę buraków i 3 obrane ząbki czosnku. Posyp 1 łyżeczką cukru i 3 soli. Zalej 3 l przegotowanej, letniej wody. Naczynie obwiąż gazą i odstaw do ciepła. Po 6 dniach przecedź kwas do butelki. Trzymaj w chłodzie. Pij pół szklanki dziennie.

Ziemniaki i czosnek z opolskiego

Ziemniaczany okład na ból w piersiach:

Kilka ziemniaków umyj i ugotuj w łupinach. Potłuczone, ciepłe zawiń w gazę i włóż do woreczka z materiału. Trzymaj na piersiach, dopóki nie wystygnie.

Winko z czosnku ku pokrzepieniu sił:

20 ząbków czosnku obierz ze skórki i rozgnieć. Zalej sokiem z 4 cytryn i 1 litrem przegotowanej, ciepłej wody. Przykryj i odstaw na 1 dobę w ciepłe miejsce. Odcedź i przelej do butelki z ciemnego szkła. Przechowuj w chłodzie. Pij 1–2 razy dziennie po małym kieliszku (ok. 50 g).

Bez i kapusta ze śląskiego

Powidła z owoców czarnego bzu na gorączkę: 1 kg świeżych owoców zasyp 1/4 kg cukru. Odstaw w naczyniu na noc. Następnego dnia rano smaż na małym ogniu. Gdy powidła zgęstnieją, włóż je do wyparzonych, gorących słoików. Słoiki dobrze zakręć i ustaw odwrócone do góry dnem na 10–15 minut. Trzymaj je w chłodzie. Zjadaj kilka łyżeczek dziennie, np. z chlebem, białym serem.

Okład z kapusty na ból głowy:

Obłóż surowymi, delikatnie rozbitymi liśćmi czoło na ok. godzinę.

Pachnące ziółka z Podkarpacia

Wódka dzięgielówka – polecana zapobiegawczo i leczniczo:

100 g suszonego, rozdrobnionego korzenia arcydzięgla zalej 200 ml spirytusu 70-procent i odstaw na 2 tygodnie. Przefiltruj przez płótno i wlej do ciemnej butelki. Zażywaj 2–3 razy dziennie po 20–30 kropli na wodę.

Sok z pokrzywy na wzmocnienie:

Młode pędy pokrzywy majowej zmiażdż i wyciśnij z nich sok. Pij codziennie po łyżce przez 2 tygodnie. Dzięki takiej kuracji oczyścisz organizm, poprawisz swoją odporność i unikniesz infekcji.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama