Reklama

Listerioza: Dlaczego może być groźna?

Listerioza to bardzo podstępna i przebiegła choroba. Atakuje najczęściej osoby z osłabioną odpornością, ale wystrzegać się jej też muszą np. kobiety w ciąży oraz osoby starsze. Ma nieoczywiste objawy, dlatego często możemy ją zbagatelizować. Warto wiedzieć, jak dochodzi do zarażenia, ponieważ powikłania mogą być bardzo niebezpieczne. Czym jest listerioza? Dlaczego może być groźna dla zdrowia? Czy można się jej ustrzec? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Reklama

Czym jest listerioza?

Listerioza jest chorobą zakaźną z grupy zoonoz. Oznacza to, że możemy zarazić się nią od zwierząt hodowlanych oraz dzikich. Wywołuje ją bakteria Listeria monocytogenes, która jest przenoszona do ludzkiego organizmu wraz ze spożywanymi produktami. Choroba atakuje najczęściej osoby z obniżoną odpornością; np. po przeszczepach oraz borykającymi się z chorobami przewlekłymi. Potencjalnie zagrożone są również kobiety w ciąży, noworodki, osoby w podeszłym wieku oraz leczące się onkologicznie.

Jak dochodzi do zarażenia listeriozą?

Do zarażenia listeriozą dochodzi na skutek spożycia surowych produktów spożywczych (takich jak sery, mleko, mięso, owoce, warzywa, ryby), na których znajdują się bakterie Listeria monocytogenes. Ważna jest profilaktyka i ostrożne wybieranie żywności wyłącznie od zaufanych dostawców. Warto wiedzieć, że u zdrowych osób naturalna flora bakteryjna w jelitach zapewnia skuteczną ochronę przed zarażeniem listeriozą. Jednak u osób z zaburzoną odpornością może dość do przeniknięcia bakterii do krwi i wywołać chorobę – w ekstremalnych przypadkach prowadzi ona do zgonu pacjenta.

Jakie są objawy zarażenia listeriozą?

Objawy chorobowe mogą ujawnić się już kilka godzin po spożyciu zainfekowanego bakterią jedzenia albo dopiero po kilku dniach. Listerioza może mieć różny przebieg - od łagodnego po ciężki. Mogą pojawić się dolegliwości przypominające grypę: gorączka, ból mięśni i stawów oraz ogólne osłabienie. Niektórzy mogą nie mieć tyle szczęścia i być skazane na gwałtowny przebieg zarażenia. Dochodzi wtedy do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, bądź do posocznicy albo zapalenia wsierdzia.

Listerioza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży

Kobiety w ciąży są wyjątkowo narażone na tę podstępną chorobę. Prócz wymienionych objawów, które mogą wystąpić, zagrożone jest zdrowie i życie nienarodzonego dziecka. Listerioza może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń płodu, przedwczesnego porodu, poronienia albo może dojść do wystąpienia listeriozy wrodzonej, która ma szczególnie niebezpieczny przebieg i prowadzi do śmierci dziecka.

Jak wygląda leczenie listeriozy?

W leczeniu listeriozy stosuje się wyłącznie antybiotykoterapię. Podaje się wówczas m.in. amoksycylinę. Ważne jest to, że po wczesnym wykryciu choroby oraz skutecznej terapii organizm uodparnia się na bakterię Listeria monocytogenes. Oznacza to w praktyce, że raz przebyta listerioza nie atakuje w przyszłości po raz kolejny.

Jak uchronić się przed listeriozą?

Najważniejsza jest profilaktyka, która może obniżyć ryzyko zachorowania na tę chorobę. Wystarczy trzymać się podstawowych zasad higieny: m.in. myć przed spożyciem wszystkie produkty żywnościowe. Osoby z obniżoną odpornością powinny także wystrzegać się surowego mleka i jego przetworów. Należy pamiętać o higienie stanowiska pracy w kuchni: wystarczy pilnować, by deska i nóż, którymi posługujemy się podczas przygotowywania potraw, były zawsze czyste i nie były używane do wszystkich produktów. Co istotne, obróbka termiczna zabija skutecznie groźną bakterię.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama