Reklama

Kwasica metaboliczna: Przyczyny, objawy i leczenie

Kwasica metaboliczna jest efektem zaburzenia delikatnej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Zbyt niskie pH krwi zagraża naszemu zdrowiu i prowadzi do szeregu komplikacji. To także poważny objaw złej pracy wątroby, nerek czy nadciśnienia tętniczego. Kwasica metaboliczna często towarzyszy także cukrzycy i nowotworom. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić? Na czym polega leczenie kwasicy metabolicznej?

Przyczyny kwasicy metabolicznej

Do kwasicy metabolicznej dochodzi, gdy pH krwi spada poniżej 7,35. Dzieje się tak albo na skutek niedoboru produktów spożywczych o działaniu zasadotwórczym, albo w związku z zaburzeniami metabolicznymi. Dochodzi do nich, gdy narządy przestają prawidłowo funkcjonować, np. na skutek choroby. Przyczyną kwasicy metabolicznej może być niewydolność nerek oraz wątroby (nie są w stanie usuwać nadmiaru kwasów z organizmu), problemy z płucami (nadmiar kwasów jest usuwany wraz z dwutlenkiem węgla), a także cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze. Często towarzyszy również chorobom nowotworowym. Kwasica jest też objawem przedawkowania alkoholu. W każdym przypadku nieprawidłowe pH jest zagrożeniem dla zdrowia i może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu krążenia. Konieczność usuwania nadmiaru kwasów mocno obciąża też narządy odpowiedzialne za procesy metaboliczne.

Objawy kwasicy metabolicznej

Kwasicę zazwyczaj diagnozuje się na podstawie badań krwi – ma ona wtedy charakter jawny. Objawia się najczęściej problemami z oddychaniem – chory ma przyspieszony i głęboki oddech, często gwałtownie próbuje zaczerpnąć powietrza. Charakterystyczne są też zaburzenia pracy serca i nagłe skoki ciśnienia tętniczego. Niepokoić powinny też bóle brzucha i klatki piersiowej, a także zaburzenia świadomości. U niektórych osób można wyczuć zapach acetonu z ust.

Czasem zdarza się też, że parametry równowagi kwasowo-zasadowej są jedynie nieznacznie zaburzone. Niestety możemy mieć wtedy do czynienia z kwasicą utajoną – pH krwi nie jest mocno obniżone, ale tylko ze względu na intensywną pracę nerek, płuc i wątroby, co na dłuższą metę może prowadzić do ich uszkodzenia, a nawet śmierci pacjenta. Najczęściej przyczyną jest poważna choroba narządów. Z kolei lekkie zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej mogą być efektem nieprawidłowej diety, bogatej w produkty kwasotwórcze (np. mięso).

Leczenie kwasicy metabolicznej

Leczenie kwasicy powinno być uzależnione od przyczyny choroby. Podstawowym badaniem diagnostycznym jest gazometria krwi, która pozwala odkryć powód kwasicy, np. niewydolność nerek czy cukrzycę. W takiej sytuacji konieczne jest leczenie farmakologiczne wspierające narządy odpowiadające za procesy metaboliczne.

Kluczowym elementem leczenia jest też stosowanie odpowiedniej diety bogatej w produkty zasadotwórcze – uważa się, że powinny one stanowić 80% codziennego menu. Wbrew pozorom nie chodzi o smak żywności, ale ich właściwości wytwarzania kwasów w procesie przemiany materii. Przed kwasicą chronią więc produkty zasadotwórcze, do których zalicza się większość warzyw i owoców (najcenniejsze są buraki, sałata, jabłka, banany i melony) oraz produktów mlecznych. Ograniczyć należy z kolei produkty kwasotwórcze, a więc mięso, masło, sery, jajka, słodycze, ziemniaki i kaszę jęczmienną, a także używki: kawę i alkohol. Zrezygnować warto także z palenia papierosów, ponieważ nikotyna pobudza wydzielanie kwasów. Ważne jest też picie 2 litrów niegazowanej i niskosodowej wody.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama