Reklama

Kamica nerkowa: Objawy, przyczyny, jak leczyć?

Nieodpowiednia, mało zbilansowana dieta jest najczęstszą przyczyną kamicy nerkowej. Tylko jedna z czterech odmian tego schorzenia jest wywołaną wadą wrodzoną. Ze statystyk wynika, że zwykle zmagają się z nią osoby pomiędzy trzydziestym a pięćdziesiątym rokiem życia, najczęściej płci męskiej. Co należy zrobić, aby uniknąć problemów z nerkami, jakie produkty włączyć, a której koniecznie wykluczyć z codziennego jadłospisu?

Reklama

Kamica nerkowa: Objawy

Najczęstszym objawem kamicy nerkowej jest kolka nerkowa, której towarzyszą nagłe, napadowe i bardzo silne bóle pojawiające się po wysiłku fizycznym lub długiej podróży samochodem. Ponadto chorzy zmagają się często z nudnościami, wymiotami, wzdęciami, problemami z oddawaniem moczu, bolesnymi skurczami pęcherza moczowego i krwiomoczem.

Kamica nerkowa: Przyczyny

Jedną z przyczyn tworzenia się kamieni nerkowych jest wysokie stężenie substancji chemicznych, które znajdują się w moczu. Wskutek ich nagromadzenia i wytrącania się powstają złogi. Przyczyną rozwoju schorzenia mogą być również zrosty w drogach moczowych. Zaburzone pH moczu sprzyja zaleganiu płytki osadowej i powstawaniu zakażenia układu moczowego.

Tworzeniu się kamieni nerkowych sprzyja też niewłaściwy, ubogi w aktywność fizyczną, styl życia, uboga w płyny dieta oraz praca w warunkach, w których dominują wysokie temperatury i suche powietrze.

Niewielka aktywność fizyczna jest także przyczyną przemiany płytki osadowej w kamień. Ograniczenie ilości przyjmowanych płynów powoduje, że mocz szybciej wysyca się szkodliwymi substancjami, z których wytrącają się kamienie nerkowe. Tak samo się dzieje, gdy pracujemy w suchym, gorącym miejscu.

Kamica nerkowa: Rodzaje

Lekarze rozróżniają cztery typy kamicy nerkowej:

Kamica cystynowa - jej przyczyną jest wada wrodzona polegająca na złym wchłanianiu cystyny. Terapia i profilaktyka zakłada wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety. Kluczowym elementem jadłospisu powinno być mleko i jego przetwory oraz produkty pochodzenia roślinnego. Ważne jest też odpowiednio nawodnienie organizmu. Ograniczyć należy z kolei jedzenie mięsa.

Kamica fosforanowa - spowodowana jest zakażeniem bakteryjnym układu moczowego. (Odczyn moczu zmienia się wówczas na zasadowy). Pacjenci zmagający się z tą chorobą powinni przede wszystkim unikać produktów bogatych w wapń i fosforany (rośliny strączkowe) i nie przesadzać z ilością ziemniaków, warzyw, owoców, mleka i jaj. Najbardziej wskazane są ryby, kasze, makarony oraz mięso.

Kamica szczawianowa - najczęściej spowodowana jest nadczynnością przytarczyc albo przedawkowaniem witaminy D3. Z jadłospisu należy wykluczyć czekoladę, kakao, szpinak, rabarbar, szczaw, cytryny, buraki, ostre przyprawy, alkohol, napoje gazowane, kawę i herbatę (produkty te zawierają sporo szczawianów). Ograniczyć trzeba ziemniaki, pomidory, groch, śliwki, truskawki. Zaleca się kiełki, jaja, chleb razowy, kasze, ryby, owoce.

Kamica moczanowa - powstaje, gdy odczyn moczu jest kwaśny lub organizm produkuje nadmiar kwasu moczowego. Najbardziej wskazane w jadłospisie są mleko i jego przetwory oraz owoce i warzywa. Z kolei z dużą ostrożnością należy podchodzić do produktów, które zawierają tzw. związki purynowe, są to m.in. podroby, wywary mięsne i grzyby.

Jak rozpoznać kamicę nerkową?

Najskuteczniejszą metodą diagnostyczną w przypadku kamicy nerkowej są badania ogólne moczu, USG jamy brzusznej oraz urografia. Przed badaniem podaje się do żyły kontrast.

Najdokładniejszym badaniem przy kamicy nerkowej jest tomografia spiralna. Dzięki niej można zobaczyć złogi we wszystkich odcinkach dróg moczowych. Większość pacjentów poddawanych jest leczeniu farmakologicznemu. Podaje się im preparaty przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz rozkurczowe.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama