Reklama

Jakie zioła pomogą nam przy bólach brzucha?

Nie raz nie dwa przychodzi nam się zmagać z uporczywymi bólami brzucha, które pogłębiają nasz psychiczny i fizyczny dyskomfort, a nierzadko też uniemożliwiają nam normalne funkcjonowanie. Jak sobie radzić w kłopotliwych sytuacjach? Z pomocą przyjdą nam ziołowe kuracje i przestrzeganie kilku zasad w obrębie diety. Jakich konkretnie? Jadłospis powinien obfitować w bogate w błonnik jarzyny, owoce, pieczywo pszenno-razowe. Należy też pić 1,5-2 litra płynów na dobę. Rano warto zjeść na czczo namoczone w wodzie suszone śliwki, wypić szklankę wody z sokiem. O czym jeszcze należy pamiętać? Wszystkie potrzebne wskazówki znajdziecie poniżej.

Reklama

Arcydzięgiel a bóle brzucha

Jeśli często zmagasz się z dolegliwościami układu pokarmowego, a zwłaszcza bólami brzucha, warto sięgnąć po arcydzięgiel. Dlaczego? Gorzko-aromatyczny korzeń arcydzięgla zawiera kumaryny i olejki eteryczne, które stymulują wydzielanie soku żołądkowego. Jego przetwory rozkurczają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. Dlatego arcydzięgiel zaleca się w zaburzeniach trawiennych na tle niedoboru soku żołądkowego, przebiegających z bólami brzucha, wzdęciami, brakiem apetytu i osłabieniem ruchów perystaltycznych jelit.

Jak przyrządzić leczniczy napój na bazie arcydzięgla?

Pół łyżeczki korzenia gotuj przez 2-3 minuty w szklance wody. Pij na kwadrans przed posiłkiem. Warto pamiętać, że dolegliwości trawienne mogą powodować uchyłki przełyku i jelita, wrzody, kamicę nerkową czy przepuklinę.

Jakie kuracje pitne stosować?

Przy niedostatecznym wydzielaniu soku żołądkowego pomocne są leki roślinne zawierające goryczki. Można je zażywać pojedynczo lub w połączeniach.

Kłącze tataraku a bóle brzucha

Do 1/4 l zimnej wody wsyp dwie łyżeczki suszu tataraku, odstaw na 30 minut. Zagotuj, pij 3 razy dziennie przed posiłkiem.

Mieszanka ziołowa

Połącz w równych ilościach: kłącze tataraku, owoc kminku, koszyczki rumianku, liście mięty. Łyżkę mieszanki zalej 1/4 l wody, zagotuj. Pij 3 razy dziennie przed posiłkiem.

Dwie łyżki mieszanki ziołowej na bazie drapacza lekarskiego, kminku, bobrka, prawoślazu, mięty, zalej 1/2 l wody i zagotuj. Pij po pół szklanki przed posiłkami.

Łyżkę mieszanki ziołowej na bazie rumianku, dziurawca, lukrecji, mięty i szałwii zalej wodą. Pij trzy razie dziennie po posiłku.

Kąpiel w odwarze z cykorii podróżnik

Pobudza czynność wątroby, wydzielanie żółci i soku żołądkowego, usuwa z organizmu szkodliwe produkty metaboliczne.

Sposób przygotowania:

300 g rozdrobnionego korzenia zalej 2 l wrzątku, trzymaj kilka minut na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przecedź, wlej do wody w wannie o temp. 38 stopni Celsjusza. Kąp się 15–20 minut, nacierając ciało włosianą szczotką lub kąpielową rękawicą. Potem weź półminutowy chłodny natrysk.

Zawijania a bóle brzucha

Sprzyjają lepszej pracy układu pokarmowego i wątroby, łagodzą wzdęcia, przeciwdziałają wiotczeniu mięśni brzucha.

Jak przygotować zawijania?

Grubą lnianą tkaninę o wymiarach: 80 x 150 cm zamocz w wodzie o temp. 20–25°C, wyżmij. Owiń tułów od łuków żebrowych do połowy uda. Mokry okład nakryj suchym materiałem lnianym. Przykryj się kocem. Leż od 45 do 75 min.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Reklama