Reklama

Jakie warzywa i zioła przy problemach z tarczycą?

Tarczyca to mały gruczoł o olbrzymim znaczeniu dla naszego funkcjonowania. Gdy niedomaga, stajesz się kłótliwa, tyjesz lub chudniesz, a włosy i skóra tracą blask. Jeśli wytwarza nadmierną ilość hormonów, mówimy o nadczynności tego gruczołu, gdy zaś zwalnia produkcję – najczęściej z powodu niedoboru jodu – nazywamy to niedoczynnością. W takim przypadku warto wybrać się nad morze, gdzie jodu jest pod dostatkiem. Ale przy problemach z tarczycą warto też pomyśleć o warzywach, ziołach, i wodorostach. Jakich?

Morszczyn pęcherzykowaty

Sprawdza się przy wspomaganiu leczenia niewydolności tarczycy. Morszczyn wpływa na pobudzenie jej pracy. Przyrządź wywar ze świeżego lub suszonego morszczynu. Przecedź go i jedz jak zupę. Glon ten dobrze sprawdza się w leczeniu wola tarczycowego.

Melisa

Badania naukowe wykazały, że melisa ma wpływ na produkcję hormonów tarczycy. Osoby cierpiące na nadczynność tarczycy powinny regularnie pić wyciąg wodny z liści melisy. 2 łyżki stołowe melisy lekarskiej zalej 150 ml gotującej się wody. Zostaw na 5 minut, a następnie wypij.

Sok z marchwi

Nadczynności tarczycy towarzyszy niedobór witaminy A. Dlatego warto przeprowadzić kurację marchwiową. Obierz 0,5 kg marchwi, umyj ją i przepuść przez sokowirówkę. Świeży sok pij małymi łykami trzy razy dziennie po szklance. Możesz jedną porcję zastąpić sokiem z pokrzywy.

Nori, kombu, kelp i wakame

Masz niedoczynność tarczycy? Sięgnij po algi morskie. Wodorosty te dostarczą twojej tarczycy jodu. W nori owija się sushi. Kombu i wakame można dodawać do zup i sałatek. Jeśli ich zapach i kolor cię odstręcza, sięgnij po tabletki zawierające kelp lub spirulinę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama