Reklama

Jaką dietę stosować przy próchnicy?

Próchnica obecnie dotyczy nawet 95 procent polskiego społeczeństwa. Jest poważną chorobą uzębienia, która prowadzi do całkowitego rozpadu zęba. Jej leczenie jest trudne i długotrwałe, choć tak naprawdę dużo ważniejsze jest jej zapobieganie. Zarówno w leczeniu, jak i w profilaktyce, istotną rolę odgrywa odpowiednio dobrana dieta. Co jeść, a których produktów szczególnie unikać, jeśli dotknęła nas próchnica? Podpowiadamy.

Reklama

Czym jest próchnica

Próchnica to choroba polegająca na demineralizacji zęba i prowadząca do całkowitego rozpadu jest struktury. Zazwyczaj spowodowana jest atakiem bakterii streptokoki, które zdolne są do wytwarzania kwasów na skutek metabolizowania cukrów. Środowisko kwaśne powoduje stopniową demineralizację szkliwa, a co za tym idzie psucie się zębów. Można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje próchnicy:

• ostrą – występuje najczęściej u ludzi młodych, u których nie doszło do pełnej mineralizacji szkliwa

• przewlekłą – dotyka najczęściej osoby dorosłe, trudno ją leczyć

• zatrzymaną – rozwój próchnicy zostaje zahamowany poprzez stosowanie inwazyjnych zabiegów na uzębieniu

Przyczyny próchnicy

Przyczyny próchnicy mogą być różne, jednak jako najczęstsze wymienia się:

• nieprawidłową higienę jamy ustnej

• zbyt rzadkie wizyty u dentysty

• ubytki w zębach

• złe nawyki żywieniowe

• nałogowe palenie tytoniu

Rola diety w leczeniu próchnicy

Zdecydowana większość stomatologów podkreśla, że w leczeniu i zapobieganiu próchnicy ogromną rolę odgrywa prawidłowo dobrana dieta, która powinna być bogata w witaminy i minerały.

Co jeść, gdy zmagamy się z próchnicą lub chcemy jej zapobiec?

1. Po pierwsze świeże warzywa i owoce, które są źródłem wielu wartości odżywczych. Szczególną rolę będą odgrywać tutaj produkty bogate w witaminę C oraz błonnik. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne i wykazuje działanie antybakteryjne, natomiast błonnik stymuluje produkcję śliny, która pomaga usunąć resztki jedzenia z jamy ustnej.

2. Po drugie w diecie powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste. Są bogatym źródłem błonnika, witamin oraz minerałów, których potrzebują nasze zęby. Wszystkie te wartości wykazują działanie antybakteryjne i przeciwpróchnicze. Warto jeść zatem pełnoziarniste pieczywo, otręby i płatki owsiane.

3. Po trzecie produkty bogate w wapń, który przecież jest podstawowym budulcem zębów. Gdzie go znajdziemy? Przede wszystkim w produktach mlecznych i rybach. Warto wspomnieć również, że nabiał zawiera spore ilości witaminy D, która bierze udział w przyswajaniu wapnia i fosforu i poprawia jakość szkliwa.

4. Po czwarte naturalne ziołowe napary, które oczyszczają zęby i całą jamę ustną. Jeśli twoje zęby zaatakowała próchnica, pij ziołowy napar dwa razy dzienne.

Czego zdecydowanie unikać?

Wiesz już, co należy jeść, gdy zmagasz się z próchnicą lub jeśli chcesz jej zapobiec. Oto, czego powinieneś unikać:

• picia słodkich i gazowanych napojów – niszczą szkliwo i osłabiają zęby

• nadmiernej ilości kawy i mocnej herbaty – źle wpływają na szkliwo

• spożywania dużej ilości słodyczy oraz słonych przekąsek – osadzają się długo na zębach i sprzyjają ich psuciu się

• wysokokalorycznych potraw – również szkodzą zębom

Jak wystrzegać się próchnicy?

Jeśli chcesz uchronić zęby przed próchnicą, oprócz odpowiedniej diety musisz przestrzegać kilku ważnych zasad:

1. Myj zęby po każdym konkretnym posiłku i w razie potrzeby.

2. Stosuj pastę z wysoką zawartością fluoru oraz płyn do jamy ustnej.

3. Regularnie chodź do dentysty, raz lub dwa razy do roku.

4. Jedz regularnie, ostatni posiłek zjadaj minimum trzy godziny przed snem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama