Reklama

Jaką dietę stosować po zawale?

Zawału serca doznaje w Polsce aż 90 tysięcy osób w ciągu roku. Coraz częściej dotyka on także młode osoby przed 45. rokiem życia. To poważne ostrzeżenie dla organizmu, świadczące często o złych nawykach. Nieprawidłowe odżywianie się, nadmiar stresu, używki, brak ruchu - to główne czynniki powodujące zawał. Osoby, które go doświadczyły, powinny jak najszybciej zmienić styl życia. Oprócz leczenia farmakologicznego niezwykle istotna jest dieta. Których produktów należy unikać, jak często i w jakich ilościach spożywać pokarmy? Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, jaką dietę stosować po zawale, by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Reklama

Dieta po zawale – co i po jakim czasie można jeść?

W pierwszej dobie po zawale organizm jest wycieńczony, zatem należy przyjmować jedynie płyny. Dobre nawodnienie jest też bardzo istotne dla prawidłowej pracy serca. W kolejnych dobach posiłki powinny być lekkostrawne i jednocześnie dostarczać organizmowi najważniejszych składników odżywczych. Następnym etapem jest tzw. dieta kardiologiczna. Dzięki niej obniżysz poziom cholesterolu i zmniejszysz, a z czasem nawet zlikwidujesz zmiany miażdżycowe. Co jeść po zawale, by szybciej wrócić do zdrowia?

Kaloryczność posiłków powinna być dostosowana do wagi i aktywności ruchowej – jeśli prowadzisz aktywny tryb życia, możesz dziennie spożywać posiłki o wartości 30 kcal na każdy kilogram ciała. W przeciwnym razie powinno to być tylko 20 kcal. Osoby z nadwagą i otyłością wartość kaloryczną posiłków powinny skonsultować z lekarzem. Podobnie osoby, które chorują dodatkowo na cukrzycę czy nadciśnienie tętnicze. Bardzo ważne jest też regularne odżywianie się – jedz 5-6 niewielkich posiłków w ciągu dnia. Nie podjadaj między nimi - pozwól, żeby twój organizm zdążył zgłodnieć.

Zasady żywieniowe dla osób po zawale

Istnieją ustalone reguły żywieniowe, które mogą stosować wszystkie osoby po zawale. Posiłki powinny być bogate w białko (chudy nabiał i mięso kurczaka lub indyka), by organizm mógł się zregenerować. Spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe – zawarte w nich cukry wolniej wchłaniają się do organizmu (serce nie lubi wysokich poziomów glukozy), a błonnik pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, działa też przeciwzakrzepowo. Regularnym elementem diety powinny być warzywa (codziennie) oraz ryby morskie (co najmniej 2 razy w tygodniu), które świetnie wpływają na układ krążenia. Do posiłków możesz dodawać tłuszcze roślinne np. oliwę z oliwek. Ważny jest też sposób przygotowywania posiłków. Mięsa i ryby gotuj, duś na parze lub piecz w piekarniku, nie używając oleju.

Bezwzględnie unikaj tłustych potraw i produktów – masła, smalcu, słoniny, tłustych mięs i wędlin czy nabiału. Wyeliminuj z diety pszenne pieczywo, słodycze, słone przekąski, a także słodkie owoce (np. winogrona, banany). Ogranicz spożycie alkoholu. Unikaj też soli, bo podnosi ciśnienie krwi – wskazana ilość to maksymalnie 10 g na dobę. Przyprawy zawierające dużo soli, kostki bulionowe zastąp naturalnymi ziołami, takimi jak bazylia czy oregano. Przynajmniej w pierwszych miesiącach po zawale nie pij kawy ani napojów zawierających kofeinę (w tym czarnej herbaty).

Dlaczego dieta jest tak ważna po zawale?

Właściwa, dobrze zbilansowana dieta pomaga organizmowi wrócić do zdrowia i zapobiega kolejnemu zawałowi. Pamiętaj, że dieta powinna stać się twoim nawykiem żywieniowym do końca życia – jest tak samo istotna jak leki. Dzięki niej zadbasz nie tylko o serce, ale też o dobre samopoczucie i prawidłową masę ciała.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama