Reklama

Jaka dieta przy łupieżu?

Łupież to bardzo kłopotliwa i niełatwa w leczeniu przypadłość. Chcąc się go pozbyć sięgamy najpierw po lecznicze szampony, płukanki i maści, ale rzadko przychodzi nam na myśl, że w leczeniu tej skórnej dolegliwości niezwykle ważna jest również prawidłowa dieta. Może ona skutecznie wspomóc walkę z łupieżem. Co zatem powinniśmy jeść, a czego unikać?

Produkty zalecane

Jedz ciemne pieczywo, kasze, drożdże, wątróbkę, wieprzowinę, mleko, sardynki, banany – są bogatym źródłem witamin z grupy B. Ich niedobór sprzyja przetłuszczaniu się włosów, a takie warunki są dogodne dla rozwoju chorobotwórczych grzybów.

Jak najczęściej sięgaj po tłuste ryby morskie, tran, żółtka jaj, oleje roślinne, masło, szpinak, morele, sałatę, jarmuż, dynię, natkę pietruszki – zapobiegnie to niedoborom korzystnie działającej na skórę i włosy witaminy A.

Polub migdały, groch i soję, szprotki, płatki owsiane, kapustę, zielony groszek, sałatę i brukselkę – zawierają cenną dla ciebie witaminę E, a także drób i ziarna z pełnego przemiału – są bogate w cynk.

Produkty niewskazane

Wyeliminuj z jadłospisu słodycze i fast foody – sprzyjają przetłuszczaniu się włosów i skóry.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama