Reklama

Jak zrobić syrop z owoców czarnego bzu?

Owoce dzikiego bzu są pełne witamin A, B i C. Świetnie zapobiegają grypie i przeziębieniu, bo wzmacniają system odpornościowy. Bezlitośnie walczą z wirusami przeziębienia i grypy, gdy już nas zaatakują. Dlatego syrop z owoców czarnego bzu warto stosować zarówno profilaktycznie, jak i podczas walki z chorobą. Poświęć godzinę, nazbieraj owoców bzu i przygotuj domowy lek według zamieszczonego tutaj przepisu. Warto.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

1 szklanka świeżych lub pół szklanki suszonych owoców bzu czarnego, 4 szklanki wody, 2 łyżki świeżo startego korzenia imbiru, 2 laski cynamonu, 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 1 szklanka miodu, garnek, płócienny woreczek lub sitko, zamykany pojemnik

Opłucz owoce, a następnie wymieszaj z przyprawami i wodą w garnku (owoce bzu można zebrać latem i przechowywać je zamrożone cały rok).

Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a potem gotuj przez 45 minut, aż połowa wody wyparuje.

Rozgnieć owoce, by wycisnąć z nich resztkę soku, a potem przecedź go przez sitko, zanim całkiem ostygnie.

Ostudź całość, dodaj miód, a potem włóż do lodówki. Syrop można przechowywać 2-3 miesiące, jeśli będzie w lodówce w szczelnym pojemniku.

Spożywaj łyżkę każdego dnia w czasie chłodniejszych miesięcy, by zapobiegać chorobie i łyżeczkę co trzy godziny w czasie choroby.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama