Reklama

Jak zrobić sok z selera naciowego i cytryny na obniżenie cholesterolu?

Zanim sięgniesz po tabletki obniżające poziom cholesterolu, spróbuj zrobić to z pomocą natury. Zmiana diety jest podstawą w leczeniu każdej choroby. Według badań dieta uboga w sód i bogata w potas jest pierwszym z punktów w walce z nadciśnieniem i wysokim poziomem złego cholesterolu. Przygotuj sok z selera i cytryny, który pozwoli ci rozwiązać oba te problemy zdrowotne.

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 4 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • 1/2 cytryny

Jeden z najprostszych i najbardziej efektywnych sposobów na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi to połączenie selera z sokiem z cytryny. Umyj cytrynę octem jabłkowym lub sodą oczyszczoną (pozbędziesz się w ten sposób zgromadzonych na jej skórce wosków i konserwantów). Potnij ją na małe kawałki.

Łodygi selera również dokładnie umyj i posiekaj. Skrojone kawałki cytryny i selera wrzuć do sokowirówki i zmiksuj na koktajl.

Dla uzyskania widocznych rezultatów pij jedną szklankę soku dziennie. Jeżeli koktajl jest dla ciebie zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną wody.

Do soku można dodać 1 jabłko, marchewkę i mały kawałeczek imbiru.

Seler naciowy posiada więcej właściwości niż seler korzeniowy. Jeżeli chcesz pozyskać sok z selera korzeniowego, zetrzyj go na tarce i odciśnij sok.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama