Reklama

Jak zrobić orzechówkę na żołądek?

Nalewka na żołądek z zielonych orzechów: Od połowy czerwca do połowy lipca można zebrać zielone orzechy na własną, leczniczą orzechówkę. Podobno nawet, trzymając się ściśle przepisu, trudno zrobić dwa razy taką samą nalewkę – smak zmienia się zależnie od jakości składników. Orzechówka doskonale sprawdza się przy różnego rodzaju zaburzeniach trawiennych np. bólu brzucha, kolce jelitowej, uczuciu pełności.

Do przygotowania jej potrzebujesz 10 zielonych, niedojrzałych owoców orzecha włoskiego w łupinach. Przekrój je na połówki, zalej 0,5 litra wódki czystej 40% i 100 ml spirytusu. Moc nalewki zmniejszysz, rozcieńczając spirytus wodą.

Odstaw na miesiąc, następnie zlej płyn (tzw. nalew), a orzechy zasyp 100 g cukru.

Odstaw na 2 tyg. Gdy cukier się rozpuści, odcedź orzechy, przefiltruj sok i dodaj do nalewu. Odstaw na 6 miesięcy. By nadać jej niepowtarzalny smak, dodaj goździki lub laskę cynamonu.

Kuracja: W razie zgagi, bólu brzucha lub niestrawności, pij po jedzeniu mały kieliszek (20 ml) orzechówki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama