Reklama

Jak zrobić olej rokitnikowy?

Olej rokitnikowy znany był już od dawna. Miał dość duże zastosowanie w medycynie ludowej. Można do stosować zewnętrznie jak i wewnętrznie. Wzmocni organizm i będzie chronił przed wirusami i bakteriami. W dalszej części artykułu dowiesz się jak sporządzić i stosować olej z rokitnika.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 200-300g świeżych owoców rokitnika
  • 2/3 łyżeczki alkoholu
  • oliwa z oliwek

Do przygotowania oleju owoce rokitnika muszą być świeże. Należy je dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą i pozostawić do wyschnięcia. Gdy wyschną włóż je do czystego słoika. Zalej je alkoholem. Zamknij szczelnie słoik i pozostaw do zmacerowania na 4-6 godzin. Okazjonalnie potrząsając słoikiem.

Po okresie maceracji, zalej owoce oliwą z oliwek, aż do pełna. Możesz użyć innego typu oleju. Równie do tego nadaje się olej sojowy lub słonecznikowy. Zamknij ponownie słoik i zostaw na 3-4 tygodnie do zmacerowania. Nie zapomnij codziennie wstrząsnąć słoikiem.

Rezultatem 3-4 tygodniowego macerowania się oleju będzie pomarańczowa odseparowana warstwa. To jest olej rokitnikowy. Następnie należy całość przecedzić przez czystą gazę. Olej przelewamy do ciemnej butelki i trzymamy korkiem w dół. Dzięki temu olej nie zjełczeje.

Stosuj zewnętrznie na takie przypadłości jak oprzenia, egzemy, zapalenie skóry, trądzik i trądzik różowaty. Olej można też stosować na odmrożenia, łuszczycę oraz półpasiec.

Natomiast olej można spożywać do 3 miesięcy. Jest to maksymalny okres przyjmowania oleju rokitnikowego. Olej przyjmujemy w po 10-20 kropli trzy razy dziennie. Może być przyjmowany sam lub zmieszany z odrobiną miodu bądź też dodany do sałatki. Olej rokitnikowy stosuje się wewnętrznie, w dolegliwościach jak anemia, obniżona odporność, alergie, biegunka oraz choroby wątroby. Pomocny może być w chorobach nowotworowych, obniżeniu cholesterolu, reumatyzmie, a także wyzbyć się stresu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama