Reklama

Jak zrobić domowy syrop na przeziębienie i kaszel?

Oto świetny domowy syrop na kaszel i przeziębienie, który wzmocni system odpornościowy i skróci czas trwania choroby, a także złagodzi jej objawy. Syrop został przetestowany i w naszym domu potrafi zdziałać cuda. Zaczynamy go brać już przy pierwszych objawach kaszlu i przeziębienia. Wszystkie składniki tego syropu mają właściwości lecznicze, które doskonale radzą sobie z chorobą. Nie podawajcie syropu dzieciom poniżej pierwszego roku życia, gdyż nie powinny one spożywać miodu.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

3 łyżki stołowe naturalnego miodu, 2 łyżki stołowe nierafinowanego oleju kokosowego (roztopionego), sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1 łyżeczka cynamonu

INFORMACJA O SKŁADNIKACH

Naturalny miód – wiele badań pokazuje, że miód jest równie skutecznym sposobem na kaszel, jak leki apteczne. I nic w tym dziwnego. Miód ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Ponadto, miód wzmacnia krwinki białe, w wyniku czego lepiej radzą sobie w walce z bakteriami i wirusami. Pamiętaj jednak, by miód był naturalny, a nie sztuczny, i nie podgrzewaj go do wysokiej temperatury. Sztuczny miód nie zawiera wartościowych składników, a temperatura źle wpływa na jego lecznicze właściwości. Najlepiej korzystać z miodu z lokalnej pasieki.

Olej kokosowy

–  Kwas laurynowy zawarty w oleju kokosowym zabija bakterie, wirusy i grzyby, a więc pomaga w walce z chorobą i wzmacnia system odpornościowy. Ponadto, gdy olej jest enzymatycznie trawiony, wytwarza się monogliceryd zwany monolaurynem. Podobnie jak kwas monolaurynowy, monolauryn zabija szkodliwe patogeny jak wirusy, bakterie i grzyby.

Świeży sok z cytryny

–  Cytryny są pełne witaminy C i flawonoidów, które korzystnie wpływają na system immunologiczny człowieka.

 

Cynamon –  Cynamon posiada właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybiczne.

PRZEPIS

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki (nie podgrzewaj miodu, wysoka temperatura osłabia jego lecznicze właściwości - jeśli musisz go rozpuścić, zrób to w temperaturze poniżej 40 stopni).

Spożywaj 1-2 łyżeczki od 3 do 5 razy dziennie, zaczynając przy pierwszych objawach kaszlu lub przeziębienia.

Uwaga!

Miód nie powinien być podawany dzieciom poniżej pierwszego roku życia, gdyż grozi to zatruciem jadem kiełbasianym (w miodzie mogą znajdować się produkujące go bakterie).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama