Reklama

Jak zrobić cudowny napój na artretyzm?

Osoby cierpiące na różne choroby często znajdują lekarstwo w naturalnych składnikach i mieszankach. Badania wykazały, że spożywanie niektórych pokarmów może zmniejszyć ryzyko powstania wielu chorób, jak również wzmocnić układ immunologiczny pacjenta. Artretyzm to jedna z chorób, które często leczone są naturalnymi produktami żywnościowymi oraz przyprawami.

Kurkuma jest przyprawą o właściwościach przeciwzapalnych, która często stosowana jest w przypadku chorób takich jak choroby jelit czy artretyzm. Dostępna jest w formie nalewki, płynnego ekstraktu oraz kapsułek wypełnionych proszkiem. Aby przyprawa ta była skuteczna, pacjent powinien spożywać ją w odpowiednich dawkach, 1-3 g suszonego korzenia kurkumy na dzień.

Zioło to, o niezwykle cennych dla naszego zdrowia właściwościach, można łatwo włączyć do codziennej diety, gdyż jest duży wybór jego postaci.

Kurkuma jest bardzo skuteczna również w innych formach, na przykład jako dodatek do napojów zdrowotnych. Soki są łatwe do wykonania i zawierają długą listę składników korzystnych w przypadku osób cierpiących na artretyzm. Jedna z prostych receptur na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie zawiera kurkumę i 7 innych składników. Należy połączyć je ze sobą, a w efekcie otrzymujemy bardzo zdrowy i smaczny napój.

Składniki:

10 – 12 cm korzenia kurkumy

5 – 7 cm korzenia imbiru

1 pomarańcza

2 cytryny

1 ogórek

5 marchewek

1 łyżka suszonej bazylii (jeśli masz świeżą, użyj dwóch łyżek)

1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Przyrządzenie:

W sokowirówce lub blenderze wyciśnij sok z imbiru, marchewek, kurkumy, pomarańczy, cytryn i ogórka. Dodaj pieprz cayenne i bazylię (sproszkowaną lub świeżą). Zmieszaj na koniec wszystkie składniki do momentu, aż wszystkie się dokładnie połączą. Rozlej do szklanek. Smacznego!

Korzyści, jakie może uzyskać z takiego soku osoba cierpiąca na artretyzm to: zmniejszenie stanu zapalnego, przypływ energii oraz utrata wagi.

Kurkumę można również dodawać do codziennie spożywanych dań. Nie tylko wspaniale smakuje i nadaje potrawom piękny, żółty kolor, ale również przynosi nam wiele korzyści zdrowotnych.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama