Reklama

Jak zapobiec odbijaniu się pokarmu po jedzeniu?

Odbijanie pokarmu po jedzeniu jest raczej uciążliwe niż poważnym schorzeniem. Jest ono konsekwencją tego co jemy i pijemy. Dlatego skutecznym środkiem jest w dużej mierze unikanie niektórych pokarmów i napojów. Gdy żołądek jest pełen powietrza, które chce się uwolnić, szuka najszybszej drogi do wydostania się, czego konsekwencją jest bekanie. Na pewno nie chcesz stać w centrum uwagi z tego powodu. Można zrobić wiele, by unikać takich sytuacji. Podejmij pewne środki, które zapobiegną odbijaniu.

Oto kilka sposobów, dzięki który unikniesz odbijania się pożywienia.

Noś luźne ubrania - noszenie obcisłych dżinsów lub spodni, powoduje ucisk na żołądek. Wciśnięty żołądek uwalnia gazy, które odpowiadają za wzdęcia i odbijanie pokarmu.

Jedź powoli - nie spiesz się przy jedzeniu. W rzeczywistości należy się skupić tylko na jedzeniu, zapomnij o swych problemach. Gryź dokładnie i żuj powoli, a podczas jedzenia miej zamknięte usta.

Pij bez słomki

- picie ze słomki sprawia, że zaciągasz dodatkowo powietrze. Swój ulubiony napój pij bezpośrednio z butelki lub przelej go do szklanki.

Unikaj napojów gazowanych - napoje gazowane i z dużą ilością cukru zwiększają prawdopodobieństwo odbijania. Jeśli takie napoje są dla ciebie codziennością, ich odstawienie będzie dla ciebie dużym szokiem.

Gorące napoje pij schłodzone - bardzo gorące napoje zmuszają nas do zaciągania dużej ilości powietrza. Nim wypijesz swoją kawę poczekaj aż ostygnie. Ciesz się każdym jej łykiem, unikniesz odbijania i nie będziesz obawiać oparzenia języka.

Kiedy nie podporządkujesz się podanym wyżej obostrzeniom, wówczas sięgnij po te środki.

Nasiona kopru - żuj pół łyżeczki nasion kopru po posiłku. Zapobiegnie to wydostawaniu się powietrza z układu pokarmowego.

Herbata z rumianku- łagodzący i uspakajający rumianek zapobiegnie odczuciu odbijania się posiłku. Pij herbatkę z rumianku 3-4 razy dziennie, jeśli często doskwiera ci uczucie odbijania.

Herbata imbirowa - imbir to świetne remedium na problemy trawienne. Gotuj przez 5 minut starty kawałek imbiru w garnuszku wody. Przecedź napar i wypij chłodny.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama