Reklama

Jak wykorzystać czarny bez w leczeniu przeziębienia i grypy?

Czarny bez od wielu wieków sprawdza się w medycynie naturalnej. Dawniej ceniono korzenie, korę i liście tej rośliny, jednak dziś wiadomo, że najlepsze działanie mają jej owoce i kwiaty. Choć nie mają przyjemnego zapachu i smaku, odpowiednio przygotowane stanowią niezastąpioną pomoc podczas przeziębienia i grypy. Ale to nie koniec ich właściwości. Okazują się również szczególnie przydatne w leczeniu dolegliwości żołądkowych, problemami ze skokami ciśnienia czy w kuracjach oczyszczających. Jak wykorzystać czarny bez? Jak przyrządzić z niego sok? Czy można jeść jego owoce na surowo?

Czarny bez. Co trzeba o nim wiedzieć?

Czarny bez, zwany również bzem dzikim, jest przedstawicielem roślin z gatunku piżmaczkowatych. Można go spotkać w wielu miejscach w Europie, także w Polsce. Bardzo intensywnie rośnie i może liczyć nawet 10 metrów wysokości. Charakteryzuje się cienkimi pędami, które u podstawy grubieją; na nich znajdują się podłużne, zielone liście. Późną wiosną i na początku lata (zazwyczaj w trzecim bądź czwartym roku) tworzą się drobne kwiaty zebrane w kształt baldachimu o intensywnym zapachu. Natomiast na przełomie sierpnia i września czarny bez owocuje – na długich szypułkach ukazują się czarne lub ciemnofioletowe kuleczki o intensywnym kolorze.

Właściwości lecznicze

Czarny bez wykorzystywany był od wieków w medycynie ludowej. Dawniej podstawowym surowcem były liście i korzenie, natomiast obecnie używa się wyłącznie kwiaty i owoce, które po zbiorach poddawane są suszeniu. Można z nich przyrządzić lecznicze nalewki, syropy i soki. Należy pamiętać, że owoców nie należy spożywać na surowo, ponieważ znajdują się w nich trujące substancje, takie jak sambunigryna i prunazyna. Ich działanie wywołuje zatrucie pokarmowe, które charakteryzuje się nudnościami, niestrawnością oraz wymiotami. Suszenie, a także obróbka termiczna pozbywa ich szkodliwych substancji.

Co można znaleźć w owocach i kwiatach dzikiego bzu?

Owoce dzikiego bzu mają dość cierpki smak, jednak zawierają wiele drogocennych dla zdrowia substancji. Są źródłem glikozydów antocyjanowych, które zaliczane są do naturalnych antyoksydantów, bowiem ułatwiają usunięcie toksyn z organizmu, zapobiegają nadmiernemu starzeniu się komórek, a także mogą zapobiegać występowaniu chorób cywilizacyjnych. W bzie można znaleźć również pektyny, które są odmianą błonnika pokarmowego. Owoce bogate są również w witaminy (C i A), a także w minerały (potas, sód, wapń, magnez, glin i żelazo). Nieco mniej substancji czynnych zawierają kwiaty. W nich znaleźć można flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki, olejki i triterpeny.

Na co pomoże czarny bez?

Zarówno owoce, jak i kwiaty, wykazują silne działanie lecznicze. Pomagają w leczeniu przeziębienia i grypy, ponieważ skracają czas rekonwalescencji oraz łagodzą nieprzyjemne objawy, takie jak kaszel, katar czy stan zapalny dolnych dróg oddechowych. Ponadto pomagają usunąć szkodliwe produkty przemiany materii z układu pokarmowego, a także wspierają oczyszczenie krwi czy dróg żółciowych. Czarny bez wpływa na prawidłowe działanie układu krwionośnego, bowiem zawarte w nim substancje uelastyczniają naczynia krwionośne oraz wzmacniają je, co sprawia, że mogą unormować ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto roślina ta wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, napotne i moczopędne.

Jak stosować czarny bez?

Czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów diety, które korzystnie działają na organizm. Można go znaleźć w lekach przeciwkaszlowych, łagodzących stany zapalne czy napotnych. Ususzone surowce mogą być również podstawą do stworzenia leczniczych naparów i soków. Jak przygotować napar? Wystarczy zalać łyżeczkę suszu wrzątkiem i parzyć pod przykryciem przez kilka minut, aż napój odrobinę ostygnie. Należy go pić trzy razy dziennie w małych ilościach, w szczególności podczas występowania objawów przeziębienia lub grypy.

Przygotowanie soku również nie jest trudne. Wystarczy surowe owoce podgrzewać w garnku do momentu, aż puszczą sok. Potem wystarczy utrzeć je i po ostudzeniu przecisnąć przez sito lub gazę. Sok należy podgrzać z dodatkiem miodu (do smaku), dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Przygotowaną miksturę można pić trzy razy dziennie rozpuszczoną w szklance ciepłej wody.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama