Reklama

Jak upiec chleb bezglutenowy?

Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu (chorobę zwaną fachowo celiakią), zapewne szukasz prostych przepisów, które pomogą ci wyeliminować z diety mąkę pszenną. Jednym z najważniejszych produktów w diecie bezglutenowca jest specjalnie przygotowany chleb. Przepis na niego znajdziesz poniżej.

Reklama

Potrzebne składniki

* 500 g mieszanki mąk bezglutenowych do pieczenia chleba,

* 2 łyżki oleju roślinnego,

* 450 g wody (ciepłej),

* ok. 1-2 łyżeczki cukru (można nie dodawać),

* 1 opakowanie (7 g) drożdży instant,

* 1 łyżeczka soli.

Sposób przyrządzania

Wymieszaj w misce: mąkę, sól, drożdże i cukier (ważne, by nie sypać bezpośrednio soli na drożdże). Dodaj wodę. Wszystkie składniki zmiksuj (około 5-10 minut), aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Pod koniec dodaj olej.

Poczekaj, aż ciasto wyrośnie

Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej formy. Przykryj suchym lnianym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu przez około 40 minut (by podwoiło swoją objętość).

Ciasto delikatnie posmaruj

Do rozgrzanego piekarnika włóż żaroodporne naczynie z niewielką ilością wody (by zaparować piekarnik). Przed wstawieniem foremki do piekarnika wyrośnięte ciasto delikatnie posmaruj wodą.

Poczekaj, aż chleb odparuje

Chleb piecz w temperaturze 200-220° C przez około 35-40 minut. Wypieczony chleb od razu wyjmij z foremki, by odparował.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama