Reklama

Jak pozbyć się kurzajek?

Kurzajki to brodawki, które pojawiają się najczęściej na wewnętrznej stronie dłoni albo na stopach. Choć są niewielkie i nie powodują bólu, mogą powodować dyskomfort. Za ich obecność winny jest wirus brodowaczka ludzkiego (HPV), którym można się zarazić poprzez bezpośredni kontakt z nosicielem, a także poprzez dotykanie i używanie tych samych rzeczy. Jeśli zmiany pojawiły się na twojej skórze, trzeba działać zdecydowanie. Nie tylko zapobiegniesz w ten sposób zarażaniu innych, ale także nie dopuścisz do rozprzestrzenienia się kurzajek na inne miejsca ciała. Jak szybko pozbyć się kurzajek? Jak wykorzystać do tego celu czosnek?

Reklama

Działaj szybko

Jeśli zauważyłeś kurzajki na stopach albo dłoniach nie czekaj, aż pojawi się ich więcej. Możesz sięgnąć po preparaty apteczne, które w swoim składzie zawierają kwasy mlekowy i salicylowy. Pamiętaj, aby stosować je regularnie i zgodnie z ulotką zawartą w opakowaniu, ponieważ zbyt rzadkie ich aplikowanie nie przynosi żadnych rezultatów. Zawsze można sięgnąć również po pomoc dermatologa, który zaleci specjalistyczną terapię, np. wymrażanie, łyżeczkowanie albo zabieg laserowy.

Naturalne metody

Na szczęście istnieją również naturalne metody pozbycia się kurzajek. Wiosną i latem można zbierać jaskółcze ziele (glistnik). Choć roślina jest trująca, jej sok posmarowany na kurzajkę jest bezpieczny, a co najważniejsze, skuteczny. Najlepiej stosować świeżą roślinę i aplikować ją kilka razy dziennie. Jesienią i zimą można sięgnąć po czosnek. Wystarczy pokroić go w plasterki i przyłożyć do chorej skóry oraz zakleić plastrem. Taki opatrunek należy zmieniać codziennie. Niektórzy na kurzajki polecają stosowanie olejku z drzewa herbacianego. Wystarczy kilka razy dziennie aplikować go na zgrubiania za pomocą patyczka kosmetycznego.

Odpowiednia pielęgnacja

Aby pozbyć się kurzajek, należy odpowiednio pielęgnować skórę. Przede wszystkim nawilżać ją za pomocą kremu do nóg lub rąk. Poza tym przed każdą aplikacją preparatu aptecznego czy naturalnego trzeba ją odpowiednio przygotować. Dobrym sposobem jest wcześniejsze namoczenie, a następnie ostrożne zdarcie kurzajki pumeksem. Do wody można dodać dużo soli (osiem łyżek na litr).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama