Reklama

Jak obniżyć poziom cukru naturalnie?

Lekarz, powiedział ci, że masz podwyższony cukier. To jeszcze nie cukrzyca, ale… Powinnaś zmienić nawyki, głównie żywieniowe, bo to co jemy ma duży wpływ na poziom cukru we krwi. Jakie produkty koniecznie musisz wyeliminować, a które powinnaś na stałe włączyć do swojej diety? Co zrobić, żeby uchronić się przed cukrzycą?

Reklama

Dieta

Zmień dietę. Wskazane są: pieczone lub gotowane chude mięso i tłuste ryby, warzywa w dowolnej postaci, surowe lub gotowane. Zamiast śmietany do mizerii użyj jogurtu. Stanowczo unikaj słodyczy, białej mąki, słodkich soków i nektarów oraz tłuszczy nasyconych.

Błonnik

Błonnik – to twój sprzymierzeniec nie tylko, gdy się odchudzasz. Błonnik zmniejsza wchłanianie cukru z pokarmu. U chorych na cukrzycę spożywanie błonnika chroni przed gwałtownymi skokami poziomu cukru we krwi, a nawet pozwala na zmniejszenie dawek leków przeciwcukrzycowych. Poza tym błonnik obniża także poziom cholesterolu we krwi i trójglicerydów, ma więc także działanie ochronne przed chorobami układu krążenia.

Najlepiej przyswajalnym źródłem błonnika są owoce i warzywa, nasiona roślin strączkowych oraz produkty zbożowe, takie jak kasze, otręby, musli, niełuskany ryż, pieczywo żytnie i razowe.

Jabłka

Jabłka – jak się okazuje dwa dziennie pomagają unormować poziom cukru we krwi i obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi.

Fasola

Fasola – jest zbudowana ze złożonych węglowodanów. Nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru po posiłku. Jej strąki obniżają poziom cukru we krwi.

Soja i orzeszki

Naukowcy z uniwersytetu w Toronto stwierdzili, że najniższy wzrost poziomu cukru we krwi powodują orzeszki ziemne i nasiona soi. Jeśli więc masz ochotę na przekąskę, sięgnij właśnie po nie.

Kozieradka

Kozieradka – to twój kolejny sprzymierzeniec. Doprawiaj nią potrawy. Zmniejsza ona wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego.

Słodycze w odstawkę

Całkowicie odstaw: słodycze, ciasta, jogurty owocowe oraz napoje z dodatkiem cukru (gazowane, soki). Usuń z diety tłuste mięsa, wędliny, masło, tłustą śmietanę, mleko, sery żółte i pleśniowe.

Zrezygnuj z jedzenia: bananów, winogron, suszonych i kandyzowanych owoców. Powstrzymaj się od jedzenia warzyw bogatych w skrobię: bobu, kukurydzy, ziemniaków, grochu. Nie pij alkoholu.

Pozbądź się nadwagi

Zrzuć nadwagę, ona stanowi czynnik największego ryzyka zapadnięcia na cukrzycę. Pamiętaj również o ruchu. Może to być pływanie, taniec, jazda na rowerze, spacery lub ćwiczenia gimnastyczne. Ważne by, gdy już je zaczniesz, trwały minimum 30 minut.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama