Reklama

Jak leczyć chorobę Alzheimera?

Choroba Alzheimera to bardzo wolno postępujące schorzenie, które prowadzi do zaniku kory mózgowej. W komórkach nerwowych mózgu gromadzą się tzw. białka Tau i płytki starcze, czyli amyloid. To powoduje uszkodzenia komórek nerwowych. W efekcie przestają produkować niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu neuroprzekaźnik – acetylocholinę. Choroba najczęściej dotyka osoby po 80-tym roku życia, ale bywa, że atakuje również osoby młodsze. W ponad 1/3 przypadków choroba Alzheimera ma podłoże genetyczne. Niestety, nie ma na nią leku.

Reklama

Leki z memantyną - na poprawę pamięci

W zdrowym mózgu neuroprzekaźnik zwany glutaminianem pośredniczy w przekazywaniu informacji pomiędzy neuronami. W przebiegu choroby Alzheimera jego poziom jest zbyt wysoki i receptory są stale pobudzane, przez co nie mogą precyzyjnie odczytywać informacji. Powstaje tzw. „szum informacyjny”. Lekarstwa zawierające memantynę odpowiednio blokują receptory, umożliwiając filtrowanie ważnych informacji.

Leki te nie tyle cofają efekty choroby, co poprawiają funkcjonowanie pamięci, zdolność uczenia się i proces odczytywania przez neurony ważnych informacji. W Polsce substancja ta dostępna jest w preparatach Axura i Ebixa

Witaminy z grupy B, żeby zapobiec chorobie

Markerem choroby Alzheimera jest poziom homocysteiny w organizmie. Powstaje ona z metioniny – substancji dostarczanej w potrawach mięsnych. Nadmierne gromadzenie się homocysteiny sprzyja powstawaniu różnych chorób, w tym alzheimera.

Zażywanie witamin z grupy B (przede wszystkim kwasu foliowego oraz B6 i B12) zmniejsza poziom homocysteiny we krwi, spowalnia zanik kory mózgowej, a tym samym zapobiega powstawaniu demencji i choroby Alzheimera.

Zadbaj o to, by ograniczyć ilość jedzonych potraw mięsnych do dwóch w tygodniu oraz o to, by Twój jadłospis obfitował w ryby, zielone warzywa i owoce – awokado, oliwki, kapustę, pory, a także orzechy, drożdże piwne, suszone brzoskwinie.

Cukier i wysoko przetworzona żywność - mogą nasilać objawy choroby

Insulina odgrywa istotną rolę w przekazywaniu sygnałów mózgowych, dlatego też jej deficyt jest natychmiastową przyczyną problemów. Stąd badacze rozważają teraz teorię mówiącą, że Alzheimer jest w istocie cukrzycą mózgu. Jeśli mają rację, najlepszym sposobem zapobiegania chorobie jest ograniczenie jedzenia produktów słodkich oraz przetworzonych węglowodanów, które szybko zmieniają się w cukier.

Niekorzystny wpływ na pracę mózgu mają też azotany. Żeby ich uniknąć, jedz mniej konserwowanej żywności i przetworzonego mięsa.

Inhibitory acetylocholinoesterazy - co to takiego?

Acetylocholinoesteraza to substancja, która blokuje rozkład acetylocholiny – neuroprzekaźnika niezbędnego do przekazywania informacji pomiędzy neuronami. Inhibitory acetylocholinoesterazy to leki, które blokują jej działanie, powodując zwiększenie poziomu acetylocholiny w mózgu. Dzięki temu poprawia się praca mózgu – zdolność zapamiętywania i uczenia się.

Niestety, preparaty te są skuteczne tylko w początkowym i średnio zaawansowanym stadium choroby. Później ich działanie może być niewystarczające, stąd pogorszenie pamięci chorego na dalszych etapach leczenia.

Jak spowolnić rozwój choroby?

Gdy pojawiają się u Ciebie lub Twoich bliskich kłopoty z pamięcią, nie lekceważ ich. Zacznij zajmować się czymś twórczym – maluj, graj na instrumentach, pokochaj robótki ręczne czy choćby gry logiczne.

Utrwalaj pamięć poprzez oglądanie zdjęć rodzinnych i częste spotkania z bliskimi.

Komunikacja i wymiana informacji z innymi ludźmi dostarcza mózgowi wielu bodźców i zajmuje wiele neuronów – dzięki temu organ pozostaje w dobrej kondycji.

Doprawiaj jedzenie kurkumą. Zawarta w niej kurkumina zapobiega powstawaniu cząsteczek beta-amyloidu, a nawet rozkłada te, które już powstały! Stosuj dietę śródziemnomorską.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama