Reklama

Jak domowymi sposobami obniżyć poziom kwasu moczowego?

Kwas moczowy jest produktem przemiany materii, który obecny jest w płynach ustrojowych organizmu. Nie pełni on żadnej istotnej funkcji, jest wydalany oraz metabolizowany przez bakterie znajdujące się w jelitach. Kwas moczowy powstaje w trakcie wielu procesów zachodzących w organizmie, ale także w wyniku przekształcania puryn, które dostarczane są wraz z pożywieniem. Jeśli dochodzi do nieprawidłowości w usuwaniu kwasu moczowego, może on się odkładać w stawach i nerkach, co prowadzi do bolesnych ataków dny moczanowej i korki nerkowej. Aby obniżyć poziom kwasu moczowego w organizmie, należy trzymać się kilku zasad i zmienić swoje niektóre nawyki.

Reklama

Grupa ryzyka

Nadmiar kwasu moczowego w 75 proc. jest wydalany wraz z moczem, a pozostałe 25 proc. jest neutralizowane przez bakterie znajdujące się w jelitach. Czasami dochodzi do zaburzeń w jego metabolizacji, co skutkuje odkładaniem się kwasu w tkankach (w postaci kryształków) oraz groźnych powikłań. Kto jest na nie najbardziej narażony? Osoby cierpiące na cukrzycę, kwasicę ketonową czy borykające się z problemami hormonalnymi. Do tego dochodzą problemy z tarczycą, czynniki genetyczne oraz niewydolność nerek. Problemy z wydaleniem kwasu moczowego mogą dotknąć także osoby, które cierpią z powodu nadwagi i otyłości oraz nadużywające alkoholu. Jednak największy wpływ ma dieta, która obfituje w puryny.

Produkty o największej ilości puryn

Puryny są substancjami organicznymi, które występują w wielu produktach spożywczych. Nie są one niezbędne dla organizmu, dlatego szybko są z niego usuwane. Najczęściej występują w bogatych w białko artykułach spożywczych, takich jak ryby i owoce morza, mięso czerwone i białe, a także strączki. Można je również znaleźć w wielu warzywach, m.in. brokułach, brukselce, kalafiorze, zielonym groszku, kukurydzy, papryce, szpinaku i porach. Puryny znajdują są również w grzybach, a szczególnie w boczniakach, borowiakach oraz popularnych pieczarkach. Warto także ograniczyć picie niektórych napojów, na czele z kawą, herbatą i kakao.

Jak obniżyć poziom kwasu moczowego?

Najlepszym sposobem jest zmiana swoich przyzwyczajeń żywieniowych, a także rezygnacja z używek. Dowiedziono, że tkanka tłuszczowa przyczynia się do wzmożonej produkcji puryn w organizmie. Dlatego, chcąc uniknąć powikłań, trzeba ograniczyć masę ciała poprzez zbilansowaną dietę, a także umiarkowane ćwiczenia fizyczne. Bezwzględnie należy ograniczyć spożywanie alkoholu, gdyż może on znacząco utrudniać usuwanie puryn z organizmu. Warto zrezygnować z nadmiaru tłuszczu, szczególnie trans oraz produktów wysoko przetworzonych.

Dieta nisko purynowa

W prewencji i leczeniu nadmiaru kwasu moczowego kluczowa jest dieta zawierającą produkty o niskim stężeniu puryn. Do nich zaliczają się te, które zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, takich jak otręby, pełnoziarniste pieczywo, makarony oraz kasze. Warto włączyć do codziennego menu owoce, takie jak jabłka, gruszki, pomarańcze oraz ziemniaki, które zawierają dużo skrobi.

Pij dużo wody

Aby zapobiec wysokiemu poziomowi kwasu moczowego w organizmie, a także obniżyć jego stężenie, warto pić jak najwięcej wody, najlepiej mineralnej. Pomaga ona rozpuścić obecny w tkankach kwas moczowy, a także oczyścić nerki i wątrobę oraz pobudzić je do lepszej pracy. Picie wody jest również kluczowe podczas dny moczanowej. Choć choroba często jest trudna do wyleczenia, odpowiednie nawodnienie może zmniejszyć liczbę bolesnych ataków.

Sprawdzone metody oczyszczające

Chcąc szybko oczyścić organizm z kwasu moczowego można sięgnąć po sprawdzone i łatwe sposoby. Jednym z nich jest spożywanie octu jabłkowego, który ma działanie detoksykujący i oczyszczające. Zawarty w nim kwas jabłkowy przywraca gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu, co pozwala zneutralizować obecny w nim kwas moczowy. Z octu można przygotować prosty napój: wystarczy jedna łyżka specyfiku rozpuszczona w szklance wody. Innym sposobem jest wyrobienie sobie nawyku picia na czczo szklanki ciepłej wody z dodatkiem wyciśniętej połówki cytryny. Zawarta w niej witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje toksyny oraz nadmiar kwasu moczowego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama