Reklama

Hipotonia: Jak naturalnie walczyć z niedociśnieniem?

Hipotonia, czyli zbyt niskie ciśnienie, to schorzenie, które zazwyczaj nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jest jednak niezwykle uciążliwe, bo objawia się ciągłym brakiem energii, ospałością oraz zawrotami głowy. W niektórych sytuacjach może to być jednak niebezpieczne i prowadzić do nagłej utraty przytomności. Dlatego warto włączyć do diety produkty, które w naturalny sposób podwyższą ciśnienie krwi i znacznie poprawią nasze samopoczucie. Sprawdź, jak skutecznie radzić sobie z niedociśnieniem.

Reklama

Czym jest hipotonia i jak się objawia?

Hipotonia (inaczej hipotensja) to przewlekłe niedociśnienie – mamy z nim do czynienia, gdy pomiary regularnie wskazują poniżej 90/60 mmHg u kobiety i 100/70 mmHg u mężczyzny (pomiary powinno się wykonywać najpierw na leżąco, a następnie na stojąco). Jeśli hipotonia nie występuje w towarzystwie innych chorób, zazwyczaj nie jest niebezpieczna, a jej przyczyną są obciążenia genetyczne (osoby z niedociśnieniem mają mniej elastyczne naczynia krwionośne, przez co krew przepływa wolniej). Często hipotonia wiąże się jednak z anemią, cukrzycą, padaczką czy niedoczynnością nadnerczy. Może też wystąpić na skutek silnego stresu, a także przyjmowania leków, m.in. psychotropowych i odwadniających (hipotonia wtórna).

Niedociśnienie objawia się przewlekłym osłabieniem i sennością, charakterystyczne są także zawroty głowy, kłopoty z pamięcią i koncentracją, częste mroczki przed oczami. Chorzy skarżą się na zimne dłonie i stopy, nudności oraz nocne poty. Zdarzają się również zaburzenia rytmu serca. Uciążliwe objawy często nasilają się jesienią, ponieważ wiążą się ze zmianami pogody.

Jak podwyższyć ciśnienie krwi za pomocą diety?

Uznaje się, że hipotonia nie jest zagrożeniem dla zdrowia i życia, jednak jej objawy mogą znacznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Dlatego warto odżywiać się tak, by w naturalny sposób podwyższyć ciśnienie krwi i mieć więcej energii. Warto ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych na rzecz warzyw i owoców. Bardzo ważne jest picie przynajmniej dwóch litrów wody dziennie. Posiłki można dosalać, ponieważ sól podwyższa ciśnienie krwi. Do diety można też włączyć produkty, które w naturalny sposób dodają energii, poprawiają pamięć i koncentrację oraz niwelują objawy senności i zmęczenia. Zalicza się do nich kawę, herbatę, ale także sok z buraka (warto połączyć go z innymi warzywami i owocami, by lepiej smakował), napar z korzenia imbiru i cytryny, yerba mate, herbatę z różeńca górskiego czy napar z korzenia żeń-szenia. Warto też stosować mieszanki ziół (lubczyk, majeranek, tymianek). Ważny jest również sposób odżywiania się – posiłki powinny być niewielkie, ale częste, co uchroni przed nagłym spadkiem cukru we krwi i obniżeniem ciśnienia.

Jak zniwelować objawy hipotonii?

Najlepszą metodą na podwyższenie ciśnienia krwi jest regularna aktywność fizyczna i unikanie dłuższego przebywania w jednej pozycji. Wskazane jest na przykład pływanie, bieganie lub jazda na rowerze. W trakcie kąpieli warto też naprzemiennie polewać się ciepłą i zimną wodą, co pobudzi krążenie. Dla osób z hipotonią ważne jest również wysypianie się i przebywanie w dobrze wentylowanych pomieszczeniach, a najlepiej na świeżym powietrzu. Komfort życia poprawiają także regularne masaże całego ciała – zaczynając od kończyn i kierując się w stronę serca. Pacjenci z niedociśnieniem powinni również wystrzegać się palenia papierosów: czynnego i biernego.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama