Reklama

Gurmar: Naturalny sposób na cukrzycę i zrzucenie wagi

Gurmar - unikalna roślina stosowana od wieków w medycynie ajurwedycznej, określana często mianem "pogromcy cukru" - początkowo wykorzystywany był głównie do zwalczania objawów malarii, chorób wątroby oraz do łagodzenia skutków cukrzycy, ukąszeń węży i kaszlu. Współcześni docenili przede wszystkim jego skuteczność w leczeniu cukrzycy typu 1. i typu 2., anemii i infekcji dróg moczowych, usuwaniu cholesterolu, kontrolowaniu wagi oraz zatrzymywaniu płynów. Posiada on również właściwości przeciwalergiczne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne. Głównym bioaktywnym składnikiem gurmaru są saponiny zwane kwasem gymnemowym. Poza tym zawiera on parabeny, glukozę oraz węglowodany. Przeprowadzone badania wykazały, że gurmar zapewnia zdrowy metabolizm cukrów, poprawia funkcjonowanie trzustki i stymuluje regenerację komórek beta, które są odpowiedzialne za wydzielanie insuliny, dlatego jest pomocny w leczeniu cukrzycy typu 1. i 2. Może być spożywany w formie płynnego ekstraktu lub kapsułek. Jednak największe efekty przynosi picie stworzonej na bazie jego liści herbaty.

Gurmar a cukrzyca typu 1.

Przeprowadzone badania dowiodły, że gurmar w znaczącym stopniu wzmacnia terapię chorych na cukrzycę typu 1. U pacjentów spożywających 400 miligramów ekstraktu z gumaru przez okres od 6 do 30 miesięcy poziom glukozy na czczo zmniejszył się o 34 procent, natomiast ilość potrzebnej insuliny wzrosła aż o 50 procent. Wyniki testów zostały opublikowane w październiku 1990 roku w czasopiśmie „Journal of Ethnopharmacology”.

Gurmar a cukrzyca typu 2.

W tym samym czasopiśmie przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych na osobach z cukrzycą typu 2. lub niecierpiących na insulinooporność, które otrzymywały 400 miligramów ekstraktu z gurmaru dziennie przez okres od 18 do 20 miesięcy. Obniżył on poziom cukru we krwi, a niektóre osoby mogły zaprzestać terapii lekami. W kolejnym badaniu klinicznym opublikowanym w czasopiśmie "Diabetes In Control Newsletter" pacjenci spożywali 400 miligramów gurmaru dziennie w tabletkach przez 90 dni. Obniżył on poziom cukru we krwi zarówno przed jak i po posiłku od 11 do 13 procent.

Gurmar na problemy z chudnięciem

Badanie przeprowadzone w 2012 roku przez naukowców z Wydziału Biologii Uniwersytetu Sri Venkateswara przyniosły zdumiewające wyniki, które sugerują, że gurmar może być pomocny w procesie chudnięcia.

Badacze podawali przez osiem tygodni ekstrakt z gurmaru otyłym szczurom (ich nadwaga została osiągnięta poprzez dietę bogatą w tłuszcze). Na koniec eksperymentu okazało się, że zmniejszyła się u nich masa ciała oraz apetyt. Co zaskakujące, wyraźnie spadł u nich także poziom złego cholesterolu. Oznacza to, że gurmar może być stosowany nie tylko w medycynie tradycyjnej, lecz także jako środek regulujący poziom lipidów we krwi.

Jednym z najbardziej zdumiewających efektów gurmaru jest zdolność do tymczasowego blokowania słodkiego smaku - smakołyki przestają nam sprawiać przyjemność i naturalnie tracimy na nie ochotę, co sprzyja utracie wagi.

Najskuteczniejsza herbata z liści gurmaru

Gurmar najłatwiej dostępny jest w formie kapsułek i proszku. Największe efekty przynosi jednak picie stworzonej na bazie jego liści herbaty. Szukając odpowiedniego suplementu należy zwrócić uwagę, aby nie zawierał on wypełniaczy, substancji wiążących oraz pomocniczych.

Gurmar wykorzystywany jako element terapii odchudzającej może przynieść znaczące efekty. Mimo że naukowcy uważają, że posiada on właściwości blokujące cukier, to należy pamiętać o stosowaniu zdrowej, zbilansowanej diety oraz o regularnych ćwiczeniach.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama