Reklama

Główne objawy nietolerancji histaminy

Czy można cierpieć na nietolerancję histaminy i nawet o tym nie wiedzieć? Jest to niezwykle ważna, naturalna substancja chemiczna, która w ludzkim organizmie spełnia wiele istotnych funkcji. Działa ona jako neuroprzekaźnik, wspiera układ odpornościowy, reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, wzmacnia naczynia krwionośne i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Gdy dochodzi do reakcji alergicznej, histamina tworzy swoistą warstwę ochroną, w celu zabezpieczenia ważnych systemów organizmu. Jednak w organizmach osób cierpiących na nietolerancję histaminy, uwolniona w ten sposób substancja może prowadzić do poważnych problemów.

Reklama

Jakie są główne objawy nietolerancji histaminy?

Histamina jest podstawową odpowiedzią organizmu na alergeny. Objawy jej nietolerancji zwykle na początku są mylone ze zwykłą alergią. Występują jednak wskaźniki, które pomagają odróżnić te dolegliwości. Do często występujących objawów wewnątrzustrojowego stanu zapalnego należą:

- uporczywe swędzenie,

- pokrzywka lub wysypka,

- obrzęk (szczególnie na twarzy i jamie ustnej). Często towarzyszy mu uczucie zwężonego lub zaciśniętego gardła,

- niskie ciśnienie krwi,

- przyśpieszona praca serca,

- ból w klatce piersiowej,

- katar lub łzawienie oczu,

- Podrażnienie oczu lub ich obrzęk,

- bóle głowy, zawroty głowy lub dezorientacja,

- problemy z trawieniem, takie jak biegunka, zgaga lub mdłości,

- krótkotrwała utrata przytomności.

Wiele z wymienionych objawów przypomina te, które spotykamy przy znacznie poważniejszych dolegliwościach, takich jak zawał serca lub wstrząs anafilaktyczny (poważna i potencjalnie śmiertelna reakcja alergiczna). Niektórzy ludzie mylą te objawy również z atakami paniki i zaburzeniami lękowymi. Z tego właśnie powodu osoby z nietolerancją histaminy często tracą czas na bezowocne badania, wizyty u lekarza oraz leki.

Żywność u osób z nietolerancją histaminy

Okazuje się, że dieta może mieć znaczący wpływ na nietolerancję histaminy. Cierpiące na nią osoby źle reagują na obecność tej substancji w organizmie i powinny unikać artykułów spożywczych, w których występuje ona naturalnie z dużych ilościach. Wyeliminowanie wymienionych poniżej pokarmów z diety powinno przynieść nam sporą ulgę:

Ryby - dotyczy to wszystkich ryb oraz skorupiaków. Ich organizmy zaczynaną produkcję histaminy bezpośrednio po śmierci.

- Sfermentowana żywność - kategoria ta obejmuje sery, napoje alkoholowe, fermentowane warzywa (takie jak kapusta kiszona), fermentowane produkty sojowe (sos sojowy lub tofu) oraz produkty mięsne (np. pepperoni). Proces ich fermentacji prowadzi do wytworzenia wysokiego poziomu histaminy.

- Pomidory

- Bakłażan

- Owoce cytrusowe

- Jagody, maliny, truskawki

- Pestki owoców, takich jak awokado, morele, śliwki lub wiśnie.

- Dynia

- Jajka

- Konserwanty żywności, takie jak benzoesany, sorbaty lub siarczyny.

Nadzieja dla osób cierpiących na nietolerancję histaminy

Dolegliwość ta jest ciężka do prawidłowego zdiagnozowania, ponieważ imituje ona objawy wielu innych chorób. Jednak spotkanie z lekarzem w celu omówienia wszystkich objawów oraz odpowiednie testy mogą pomóc zidentyfikować nietolerancję histaminy. Konieczna będzie również konsultacja z dietetykiem i alergologiem, których rady pomogą nam odzyskać zdrowie i spokojne życie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama