Reklama

Dziewięć składników, których nie powinno się nigdy mieszać

Wszyscy przyjmujemy od czasu do czasu jakieś leki w zależności od potrzeby czy choroby, jaka nas zaatakuje. Często nie myślimy jednak ani o konsekwencjach, ani skutkach ubocznych, a także reakcjach, jakie występują w organizmie. Istnieje pewna grupa żywności, której nie powinniśmy spożywać razem z pewna grupą leków. Są to kwestie pomijane na ulotkach przez producentów leków, a powinieneś o nich wiedzieć, bo niektóre mieszanki mogą być bardzo niebezpieczne.

Reklama

Banany

Jeśli przyjmujesz leki na regulację ciśnienia krwi, unikaj spożywania bananów. Te rodzaju farmaceutyki zwiększają ilość potasu w organizmie, a zbyt duża jego ilość może powodować problemy z sercem. W zależności od nasilenia problemów, banany mogą je dodatkowo spotęgować.

Sok grejpfrutowy

Jeśli przyjmujesz leki na cholesterol, nie powinieneś jeść owoców grejpfruta lub pić soku z grejpfruta. Owoce ten potęguje działanie leków i w konsekwencji zwiększa jego dawkę we krwi. Może wywołać to działania niepożądane, najczęściej jest to ból nóg.

Sok żurawinowy

Należy unikać soku żurawinowego, jeśli przyjmujesz dowolny rodzaj antykoagulantów. Badania wykazały, że ludzie pijący sok żurawinowy podczas przyjmowania tych leków doświadczyli dramatycznego rozrzedzenia krwi. Problem ten może prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych i powinieneś unikać ich za wszelką cenę.

Szpinak

Szpinak jest niewskazany dla osób przyjmujących leki na rozrzedzenie krwi, ponieważ czyni je mniej skutecznymi, a nawet może stwarzać ryzyko nadmiernej krzepliwości krwi.

Wędliny

Leki na zakażenia bakteryjne i spożywanie wędlin nie idzie ze sobą w parze. Mieszanina ta może powodować bardzo niebezpieczne skoki ciśnienia krwi. Dzieje się tak, ponieważ w powlekanych mięsach znajdują się niekorzystne aminokwasy.

Orzechy włoskie

Orzechy nie powinny być spożywane, jeśli przyjmujesz leki na regulację hormonów tarczycy. Są one bogate w błonnik i może to sprawiać problemy z prawidłową absorpcją leku. Powinieneś unikać orzechów oraz produktów o wysokiej zawartości błonnika.

Czarna lukrecja

Podczas przyjmowania leków na niewydolność serca nigdy nie należy spożywać czarnej lukrecji. To dlatego, że zawiera ona substancję chemiczną zwaną gliceryną. Gliceryna jest związkiem chemicznym, który może powodować zaburzenia rytmu serca w połączeniu z digoksyną. Może to stwarzać bardzo poważny problem.

Zamienniki soli

W przypadku wysokiego ciśnienia krwi podczas przyjmowania inhibitorów ACE powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby unikać substytutów soli. Wiele z nich może prowadzić do niewydolności serca. Należy zachować szczególną ostrożność.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama