Reklama

Domowy syrop na kaszel

Jesień to czas przeziębień i grypy. Warto więc znać domowe sposoby na wzmocnienie odporności. Kiedy jednak choroba zdąży cię dopaść, musisz wiedzieć jak sobie z nią poradzić. Podczas większości chorób, jedną z najbardziej doskwierających dolegliwości jest kaszel. Jak więc sobie z nim poradzić? Najlepiej domowym syropem. Przygotowany jedynie z domowych składników, szybko przyniesie ci ulgę. Jak przygotować taki syrop? Dokładny przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.

Reklama

Czego potrzebujesz do przygotowania domowego syropu a kaszel?

Przygotuj świeży imbir, dobrej jakości miód, 2 cytryny, przegotowaną wodę, nóż, tarko, mały rondelek, szklaną butelkę do przechowywania gotowego syropu. Wszystkie składniki znajdują się w większości kuchni, a więc nie będzie problemu z ich dostępnością.

Jak przygotować syrop?Na początek weź około  czterocentymetrowy kawałek imbiru i obierz go ze skórki za pomocą łyżki. Obrany imbir pokrój na drobne kawałki. Cytryny sparz wrzątkiem, a po ostudzeniu zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Do rondla wlej 1 szklankę przegotowanej wody, dodaj ¼ szklanki pokrojonych plasterków imbiru i 1 i ½ do 2 łyżek startej skórki z cytryny. Mieszankę doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut.

Po gotowaniu odstaw mieszankę do ostudzenia, a następnie odcedź przez drobne sitko. Do rondelka wlej 1 szklankę dobrej jakości miodu i podgrzewaj uważając, żeby miód się nie zagotował. Dodaj wcześniej przygotowany roztwór imbiru i skórki z cytryny. Na koniec dodaj sok wyciśnięty z obu cytryn. Mieszankę podgrzewaj przez kilka minut na małym ogniu. Syrop jest gotowy go użycia zaraz po ostygnięciu.

Jak zastosować syrop? Dla dzieci od 3 do 5 lat podawaj ½ łyżeczki co 1 do 2 godzin. Starsze dzieci, od 5 do 12 lat, powinny zażywać od 1 do 2 łyżeczek co 2 godziny. Dorosłym i dzieciom  powyżej 12 lat podawaj 1 do 2 łyżek  co 4 godziny. Dzięki delikatnemu, słodkiemu smakowi dzieci będą  z łatwością zażywały ten domowy lek, a rezultaty zauważysz już po chwili.

Innym sprawdzonym sposobem na kaszel jest domowy syrop z gliceryną spożywczą. Do przygotowania syropu potrzebujesz dobrej jakości miodu, glicerynę spożywczą, świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Do małej miski wlej ¼ szklanki gliceryny spożywczej, dodaj ¼ szklanki miodu i ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Mieszankę wymieszaj dokładnie blenderem i przelej do słoika. Pij po 1 łyżeczce syropu co 6 do 8 godzin. Syropu nie powinno się podawać małym dzieciom. W obu przypadkach syropy przechowuj w lodówce, a będą gotowe do użycia przez kilka miesięcy od przygotowania.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama