Reklama

Domowe sposoby na zajady

Zajady w kącikach ust to bardzo bolesny i wstydliwy problem. Choć stan zapalny obejmuje jedynie niewielki fragment ciała, może być on wyjątkowo dokuczliwy. Zajady tworzą się wskutek działania bakterii i grzybów, które doprowadzają do przesuszenia skóry, a następnie do pęknięcia tkanek i pojawienia się bąbli i ranek. Umiejscowione w pobliżu ust powodują ból wtedy, gdy się nimi nie porusza. Do powstawania zajadów mogą prowadzić nie tylko patogeny, ale również inne schorzenia, takie jak cukrzyca czy niedobory witamin i minerałów. Są one także wynikiem nieprawidłowej higieny, niewłaściwej pielęgnacji cery oraz przebytej antybiotykoterapii.

Reklama

Jak zapobiegać zajadom?

Za zajady odpowiada niedobór witaminy B2 w codziennej diecie . Pierwszym krokiem w przypadku ich powstawania powinna być jej suplementacja. Aby skutecznie zapobiegać powstawaniu zajadów, należy zmienić też przyzwyczajenia żywieniowe i włączyć do diety produkty obfitujące w witaminę B2. Znaleźć ją można w mięsie (szczególnie w wątróbce), serach i twarogu, a także w szpinaku, fasoli, soi i grzybach.

Co na zajady?

W aptekach można kupić specjalne preparaty na zajady. Pomagają usunąć ból, likwidują stan zapalny, a także ułatwiają gojenie się rany. Sprzedawane są w postaci maści, którą aplikuje się minimum trzy razy dziennie. W zastępstwie można sięgnąć po preparaty, które zawierają w swoim składzie kwas acetylosalicylowy. Wystarczy rozkruszyć jedną tabletkę i wymieszać ją z odrobiną wody tak, aby powstała gęsta pasta.

Domowe sposoby

Jeśli domowa apteczka świeci pustkami, na zajady można zastosować drożdże spożywcze, które obfitują w wiele witamin z grupy B. Wystarczy je pokruszyć i wymieszać z odrobiną wody tak, aby uzyskać gęstą papkę. Warto również sięgnąć po płynny miód (skrystalizowany trzeba przez chwilę podgrzać). Na zajady dobrze sprawdzi się również pasta do zębów, która zawiera w swoim składzie mentol.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama