Reklama

Domowe sposoby na ból gardła

Ból gardła to jeden z najbardziej dokuczliwych objawów przeziębienia i innych infekcji górnych dróg oddechowych. Dopada znienacka, jest przyczyną problemów z mówieniem, a czasem wręcz uniemożliwia przełykanie pokarmów. Powoduje ogromny dyskomfort i sprawia, że nie możemy normalnie funkcjonować. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, które uśmierzą ból, zniwelują chrypkę i stan zapalny. Poznaj domowe metody na ból gardła.

Ziołowe płukanki na ból gardła

Ból gardła złagodzą ziołowe płukanki – najskuteczniejsze będą te na bazie szałwii, rumianku i tymianku. Działają one przeciwzapalnie, niwelują obrzęk błony śluzowej i pomagają uporać się z chrypką. Łyżkę suszonych ziół wystarczy zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Po ostudzeniu należy płukać gardło. Zabiegi najlepiej powtarzać 3-4 razy dziennie.

Sól i soda oczyszczona na bolące gardło

Silne właściwości odkażające i przeciwzapalne wykazują również soda i sól kuchenna. Łyżeczkę jednej z substancji należy rozpuścić w szklance letniej wody i powstałą mieszanką płukać gardło 2-3 razy dziennie.

Syrop z cebuli na ból gardła

Ból gardła złagodzi również syrop z cebuli – działa odkażająco i łagodzi obrzęk błon śluzowych. Dwie cebule wystarczy obrać, pokroić na kawałki, umieścić w słoiku i zasypać cukrem. Po kilku godzinach na dnie zgromadzi się syrop, który warto pić po łyżce 2-3 razy dziennie.

Czosnek na ból gardła

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem i świetnie sprawdza się w początkowym stadium infekcji bakteryjnej czy wirusowej. Nie tylko działa przeciwzapalnie, ale stymuluje układ odpornościowy i pomaga zwalczyć bakterie i wirusy. Dwa ząbki wystarczy zgnieść i dodać do ciepłego mleka. Napój szybko stawia na nogi.

Miód i imbir na ból gardła

Świeży korzeń imbiru działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Z kolei miód łagodzi podrażnienia i niweluje obrzęki, dodaje też energii i wykazuje właściwości antybakteryjne. Przy bólu gardła warto więc wypijać letnią wodę z dodatkiem łyżki miodu (najlepiej lipowego lub akacjowego) oraz kilku plastrów korzenia imbiru.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama