Reklama

Domowa maść przeciwbólowa z imbirem

Imbir od lat znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i łagodzących ból. Wykorzystuje się go do przygotowana herbatek na przeziębienia i grypę, jako skuteczny środek na ból gardła i wiele innych dolegliwości. Skuteczne działanie przeciwbólowe od lat wykorzystywane jest również w medycynie ludowej do przygotowania maści, która szybko koi ból mięśni i stawów, łagodzi stany zapalne i przynosi ulgę podczas stłuczeń. Jeżeli ty również chcesz wypróbować dobroczynne działanie maści imbirowej, to dokładny przepis na jej przygotowanie znajdziesz poniżej.   

Czego potrzebujesz do przygotowania imbirowej maści przeciwbólowej?

Przygotuj 90 ml dowolnego olejku (najlepiej zastosować olejek szafranowy, ze względu na jego działanie nawilżające i kojące, ale jeżeli nie masz do niego dostępu, możesz zastąpić go olejkiem migdałowym, olejkiem jojoba lub zwykłą oliwą z oliwek), 1 łyżkę ziaren pieprzu, 1 łyżkę suszonych liści mięty, 3 łyżki suszonego imbiru, 30 g wosku pszczelego, ok 10 g nierafinowanego olejku kokosowego, 36 kropli olejku imbirowego, 5 kropli ekstraktu z rozmarynu.

Prace nad maścią należy zacząć od przygotowania olejku. Olejek szafranowy (lub inny dowolny olejek ) połącz z suszonym imbirem, ziarnami pieprzu i suszonymi liśćmi mięty i podgrzej w małym rondelku lub w kąpieli wodnej. Kiedy olejek zacznie się lekko gotować skręć ognień na najmniejszy i pozostaw gotującą się mieszankę na około 1 godzinę pod przykryciem (nie zapomnij aby co kilka minut wymieszać całość dokładnie). Po upływie godziny zdejmij mieszankę z ognia i pozostaw na całą noc. Rano przelej olejek przez gazę lub gęste sitko.

W małym naczyniu rozpuść wosk pszczeli w kąpieli wodnej (lub w kuchence mikrofalowej). Do roztopionego wosku dodaj odmierzoną ilość olejku kokosowego i dokładnie wymieszaj. Teraz pora na olejek z ziołami. Dodawaj go małymi porcjami, aby wosk pszczeli nie stężał zbyt szybko. Do mieszania możesz użyć blendera, w ten sposób szybko i dokładnie połączysz ze sobą wszystkie składniki. Na koniec dodaj olejek imbirowy i olejek z rozmarynu i ponownie dokładnie wymieszaj. Dodatek tego ostatniego składnika przedłuży trwałość maści.

Teraz wystarczy przełożyć całość do szklanego naczynia i pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Maść powinna być przechowywana w lodówce. Jak stosować tę domową maść? Wystarczy niewielką ilość wmasować okrężnymi ruchami w bolące stawy lub mięśnie. Zabieg powtarzaj dwa razy dziennie.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama