Reklama

Dodaj cytrynę do porannej kawy i wygraj z migreną

W przypadku kiedy cierpiałeś kiedykolwiek na migrenę wiesz, że to więcej niż powtarzający się ból głowy. Migreny mogą być bardzo nieznośne z powodu intensywnego bólu jak również towarzyszącymi im nudnościami, zawrotami głowy, wrażliwością na dźwięk, światło, zapach oraz dotyk. Atak migreny może trwać od 4 do 70 godzin i została ona zaliczona do 20 najbardziej obezwładniających dolegliwości z punktu widzenia medycyny. Większość ludzi korzysta z środków, które najłatwiej dostać w supermarketach itd. Jednakże istnieje naturalne rozwiązanie, które ci pomoże, a dodatkowo uchroni cię przed przyswajaniem do organizmu kolejnych dawek szkodliwych chemikaliów. Co zatem zrobić? Wystarczy, że dodasz cytrynę do porannej kawy.

Kawa zawiera kofeinę i ma również działanie obkurczające naczynia krwionośne, co zresztą zostało naukowo udowodnione. W praktyce oznacza to, że kawa może przeciwdziałać migrenie. Według chińskich tradycjonalistów, efekt dodawania cytryny lub soku z cytryny do kawy może zmniejszać nieprzyjemne efekty migreny. Chińscy dietetycy klasyfikują żywność na pięć klas naturalnych- w tym ciepłe, gorące, zimne, chłodne i obojętne napoje. Te produkty mają pięć smaków- gorzki, kwaśnym słony, cierpki i słodki. Zimna kawa ma specyficzny przyjemny charakter i gorzki smak, cytryny z drugiej strony, mają charakter chłodny i kwaśny. Kawa jest stosowana w celu zmniejszenia energii w wątrobie, która została odłożone w organizmie. Jest to jedna z przyczyn powstawania migren. Silne poczucie witalności jest odczuwane właśnie wtedy kiedy pokłady energii zmagazynowane w wątrobie zostaną uwolnione.

Spożywanie kawy zmniejsza przepływ żółci przez pęcherzyk żółciowy, co jest szczególnie ważne w utrzymaniu właściwego stanu dróg żółciowych, minimalizuje ryzyko krystalizowania się żółci jak i bilirubiny- co jest częstą przyczyną powstawania kamieni żółciowych. Proces ten minimalizuje ryzyko powstawania zaparć. Gorzki smak kawy pomaga w procesie wydalenia toksyn z organizmu i ułatwia przepływ żółci ze względu na swoje właściwości moczopędne ( co również korzystnie wpływa na nerki, wątrobę oraz układ moczowy ).

Za gorzkim smakiem kawy kryje się słodkie tło- jeśli dodasz do kawy niewielką ilość cukru stworzysz pewnego rodzaju tonik, który wspomaga procesy trawienne oraz pomaga przyswajać pokarm. Efekty te możesz zaobserwować kiedy spożywasz kawę od jednego do trzech razy dziennie. Najlepsze jednak efekty obserwuje się po spożyciu kawy w godzinach porannych. Staraj się nie przesadzać z ilością picia kawy, bo oprócz bardzo wielu zalet ma również ona swoje wady- między innymi może powodować odwodnienie organizmu, wypłukiwanie minerałów z organizmu, zwiększać kwasowość żołądka oraz negatywnie wpływać na serce poprzez zawartość kofeiny. Wszystko jest dobre, ale z należytym umiarem.

Wspomniana wcześniej chińska charakterystyka określa cytrynę jako chłodny charakter, który jak mówią odbiera kawie ciepło. Kwaśny smak cytryny działa w pozytywny sposób na funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego jak i wątroby. Dlatego też, kiedy dodasz cytrynę do kawy, stworzona mieszanina stanowić będzie naturalny środek na migrenę poprzez działanie na wątrobę, zwłaszcza jeśli występują różnorakie dysharmonie wątroby, które mogą być również jedną z głównych przyczyn eksponowania emocji takich jak złość. Istnieją również przeciwwskazania do długotrwałego stosowania tego sposobu, ponieważ napój ten może powodować zaburzenia żołądkowe oraz nadkwaśność.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama