Reklama

Dna moczanowa: Objawy, przyczyny, jaka dieta?

Nie bez powodu dna moczanowa nazywana jest często chorobą bogaczy lub chorobą dobrobytu. Eksperci wiążą pojawienie się i rozwój schorzenia z mało zbilansowaną, bogatą w tłuste potrawy dietą i nieodpowiednim, mało aktywnym stylem życia. Dna moczanowa najczęściej pojawia się u dobrze zbudowanych mężczyzn po czterdziestym roku życia. Jaką dietę należy stosować przy dnie moczanowej? Jakich zasad się trzymać? Których produktów unikać?

Dna moczanowa: Objawy

Najczęstszymi objawami dny moczanowej są silne bóle palców, nadgarstków, łokci, kolan czy barków, które zazwyczaj pojawiają się nad ranem po bardzo sytym i tłustym posiłku zakrapianym alkoholem. Dolegliwościom towarzyszą także obrzęki stawów, zaczerwienienie skóry oraz gorączka. Zwykle ból ustępuje po kilku dniach lub tygodniach, ale bardzo często powraca po kilku miesiącach lub latach. Niezdiagnozowana i nieleczona dna moczanowa może wiązać się z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i prowadzić do schorzeń nerek oraz układu krążenia, między innymi choroby wieńcowej, zaburzeń rytmu serca czy miażdżycy oraz sztywnienia stawów.

Dna moczanowa: Jaka dieta?

Bezpośrednią przyczyną dny moczanowej są nadwaga i otyłość, dlatego kluczowym elementem terapii i profilaktyki jest odpowiednio zbilansowana dieta, w której kluczowe miejsce powinny zajmować takie produkty, jak maślanka, chudy twaróg, mleko, kefir czy jogurt. W codziennym jadłospisie nie powinno również zabraknąć produktów bogatych w błonnik pokarmowy, foliany i witaminę C, czyli wiśnie, czarne jagody, porzeczki i winogrona. Zalecane są także ryż, ziemniaki, makaron, kajzerki, chleb pszenny i ryżowy, buraki, cebula, chrzan, cukinia, kapusta (biała, kwaszona, pekińska), a także marchew, ogórki, pomidory, rzodkiewki, sałata. Pacjenci mogą jadać także ananasy, agrest, brzoskwinie, czereśnie, gruszki, jabłka, kiwi, maliny, oliwki, pomarańcze, porzeczki, truskawki, winogrona, wiśnie, a także chrupać nasiona słonecznika, sezamu i orzechy.

Dna moczanowa: Ile przyjmować płynów?

Kluczowe w terapii i profilaktyce dny moczanowej jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Pacjenci powinni wypijać co najmniej do trzech litrów dziennie, z czego około litr przed snem oraz w nocy. Zalecane są przede wszystkim wody mineralne alkaliczne, ziołowe i owocowe napary oraz kompoty i soki.

Dna moczanowa: Jakich produktów unikać?

Osoby zmagające się z dną moczanową powinny wykluczyć ze swojego jadłospisu szprotki, sardynki, śledzie, podroby mięsne, groch, fasolę, soczewicę, szpinak, szczaw i grzyby. Niezalecane są również jagnięcina oraz cielęcina czy wywary mięsne i konserwy, a także czekolada, marynaty i ostre przyprawy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama