Reklama

Dlaczego nie powinno się gotować wody dwa razy?

Po zagotowaniu się wody, z jakiegoś powodu zapominasz zalać nią kawę czy herbatę. Więc gotujesz wodę raz jeszcze, a to błąd. Dlaczego nie powinno się gotować wodę dwa razy? Teraz możesz się dowiedzieć!

Po gotowaniu woda zmienia swój skład, szkodliwe substancje odparowują i staje się ona zdatna do picia. Jednak, gdy woda wrze zbyt długo lub ponownie jest gotowana, wówczas pojawia się związek chemiczny. Związek ten zamiast być odparowany, zaczyna się gromadzić. Są to:

Arsen

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), że arsen zawarty w wodzie pitnej stwarza największe zagrożenie dla zdrowia publicznego. Stopniowo gromadząc się w organizmie prowadzi do chorób przewodu pokarmowego, neuropatii obwodowej, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń czynności nerek, uszkodzeń skóry, cukrzycy a nawet chorób nowotworowych.

Azotany

Azotany są nie tylko obecne w glebie, wodzie, ale i w powietrzu. Gdy woda osiągnie wysoką temperaturę, azotany przekształcają się w rakotwórczy nitrozoamin. Substancja ta może powodować nowotwory, jajnika, jelita grubego, pęcherza, trzustki, przełyku i żołądka.

Fluor

Fakt, że fluor stanowi zagrożenie dla zdrowia ludzi jest już udowodnione. W jednym z naukowych czasopism opublikowano wyniki testów, które dowiodły, że fluor w wodzie pitnej prowadzi do spadku IQ u dzieci. Badanie przeprowadzone w 2013 roku wykazały, że fluor obniża wskaźnik urodzeń samców u myszy.

Teraz za każdym razem, gdy usiądziesz przed TV, komputerem, najpierw zalej kubek gorącą wodą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama