Reklama

Czy mleko sojowe może zaburzyć pracę tarczycy?

Mleko sojowe stało się bardzo popularne, od kiedy zaproponowano je jako zdrowszą alternatywę dla mleka krowiego. Czy mleko sojowe faktycznie jest zdrowsze? Odpowiedź na to pytanie odnajdziesz w naszym artykule.

Reklama

Istnieje wiele przesłanek świadczących o tym, że mleko sojowe nie jest do końca takie zdrowe. Właściwie dietetycy mówią, że jest szkodliwe. Oto powody, dlaczego należy unikać mleka sojowego.

Soja zawiera duże ilości składników antyodżywczych zwanych naturalnymi toksynami. Wystarczą dwie szklanki mleka dziennie, aby spowodować drastyczne zmiany w cyklu menstruacyjnym kobiet. Zwiększa również zapotrzebowanie organizmu na witaminę B12 oraz D. W soi znajduje się hemaglutynina, proteina która powoduje sklejanie się czerwonych krwinek.

Około 99% produkowanej soi na świecie to ziarna genetycznie modyfikowane. Wysoki poziom kwasu fitowego w produktach z soi, hamuje absorpcję wielu cennych minerałów takich jak magnez, wapno, cynk czy żelazo. W produktach sojowych można znaleźć wysoki poziom toksycznego aluminium, które ma negatywny wpływ na nerki i system nerwowy.

Aluminium odpowiada za wczesną chorobę Alzheimera. Co więcej soja zaburza funkcjonowanie tarczycy. Eksperci mówią, że produkty sojowe mogą prowadzić do niedoczynności tarczycy. Jeśli masz problemy z tarczycą, unikaj spożywania produktów sojowych.

Jeśli szukasz zdrowych zamienników mleka, weź pod uwagę mleko migdałowe. Będzie ono lepszym wyborem niż mleko sojowe. Dlaczego? Jest gęstsze, zdrowsze i bardziej odżywcze.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama