Reklama

Co zrobić, gdy krwawią dziąsła?

Zauważyłeś, że podczas szczotkowania zębów nadmiernie krwawią twoje dziąsła? To mogą być pierwsze symptomy niedoboru witaminy C lub K, niewłaściwej, bardzo ubogiej w składniki odżywcze, diety, anemii, a nawet niewydolności wątroby. Powodem dokuczliwej dolegliwości bardzo często jest też niewłaściwa higiena jamy ustnej - zarówno ta niedostateczna jak i nadmierna. Jakie środki zaradcze podjąć, aby problem się nie pogłębiał? Jakie badania wykonać, aby wskazać przyczyny bolesnej przypadłości? Co zrobić, aby skutecznie zapobiec nadmiernemu krwawieniu? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie poniżej.

Reklama

Zrewiduj dietę

Poszukując przyczyn nadmiernego i częstego krwawienia dziąseł, w pierwszej kolejności zrewiduj swoją dietę i sprawdź ją pod kątem zawartości niezbędnych witamin i minerałów. Częstą przyczyną krwawienia dziąseł jest niewystarczająca ilość witaminy C, która partycypuje w produkcji włókna kolagenowego - istotnego składnika tkanek. Jeśli proces wytwarzania kolagenu jest zaburzony, bakterie łatwiej przenikają przez tkankę dziąseł, zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia stanu zapalnego. Obecnie niedobory witaminy C są najczęściej skutkiem niedożywienia, restrykcyjnych diet pozbawionych warzyw i owoców albo towarzyszą chorobom układu pokarmowego, przykładowo wrzodom żołądka.

Anemia

Krew, która pojawia się na dziąsłach, może być objawem skazy krwotocznej spowodowanej wytwarzaniem przez organizm zbyt małej ilości czynników krzepnięcia lub innymi chorobami krwi i szpiku kostnego. Często jest to pierwszy objaw anemii. Naszą czujność powinny wzmocnić towarzyszące krwawieniu dziąseł niepokojące symptomy, takie jak nadmierne zmęczenie, bladość skóry, łamliwość włosów i paznokci, przedłużające się krwawienia miesiączkowe, skłonność do siniaków. Jeśli utrzymują się przez dłuższy czas, należy skonsultować się z lekarzem i wykonać badania krwi.

Niedobór witaminy K

Nadmiernie krwawienia dziąseł mogą mieć również związek ze zbyt niskim poziomem witaminy K, która stymuluje proces krzepnięcia krwi. Ryzyko niedoborów tego cennego składnika generują długotrwałe kuracje antybiotykowe. Aby zniwelować ryzyko krwawień, warto uzupełnić codzienny jadłospis o produkty bogate w witaminy A i E oraz cynk. Wszystkie wymienione składniki wpływają bardzo pozytywnie na stan śluzówki oraz szybkość gojenia się ran.

Niewydolność wątroby

Krwawienie dziąseł i innych błon śluzowych może być także objawem niewydolności wątroby (narząd ten jest odpowiedzialny za produkcję czynników krzepnięcia krwi). Do przyczyn tej dolegliwości zalicza się też uboczne skutki stosowania niektórych leków: antykoncepcyjnych, przeciwbólowych (NLPZ) oraz preparatów stosowanych w leczeniu astmy, alergii, nadciśnienia tętniczego.

Niewłaściwa higiena powodem krwawienia

Krwawienie dziąseł ma również związek z niewłaściwą higieną jamy ustnej - zarówno nadmierną jak i niedostateczną. Zbyt intensywnie szorując zęby, uszkadzamy tkankę, doprowadzając do krwawienia. Natomiast zbyt rzadko myjąc zęby, stwarzamy okazję do nadmiernego rozwoju bakterii, które w połączeniu ze śliną i resztkami jedzenia tworzą płytkę nazębną. Ta ostatnia, gdy nie jest systematycznie usuwana, przekształca się w zmineralizowany kamień, który wnika pod dziąsła i wywołuje stan zapalny. Jeśli dziąsła krwawią, należy je myć i masować, używając miękkiej szczoteczki; prowadząc ją od korzeni w stronę koron - tak, by "nasuwać" dziąsła na zęby.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama