Reklama

Co najbardziej szkodzi trzustce?

Trzustka jest jednym z najważniejszych organów w organizmie człowieka. Niewłaściwie nawyki mogą jej szkodzić i doprowadzić do wielu schorzeń, które nie zawsze od razu się ujawniają. Nieleczona dolegliwość może doprowadzić do powstania poważnych chorób. Jakich? Co najbardziej szkodzi trzustce? O tym dowiesz się z artykułu.

Reklama

Czym jest trzustka

Trzustka jest małym organem, który odgrywa istotną rolę w organizmie: wydzielając enzymy odpowiada za trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów. Poza tym produkuje hormony, m.in. insulinę, która reguluje stężenie glukozy we krwi. Niezdrowy styl życia może prowadzić do zaburzeń jej pracy, powodować stany zapalne oraz skutkować poważnymi chorobami. Należy o nią dbać, gdyż w przeciwieństwie do wątroby, nie ma zdolności regeneracji.

Zagrożenia wynikające z chorej trzustki

Trzustka, która nie jest otoczona opieką, powoduje rozwój wielu chorób. Najczęstszymi są: ostre zapalenie trzustki, żółtaczka, cukrzyca oraz groźny nowotwór. Ostre bóle brzucha, nudności i wymioty, które utrzymują się kilka dni, to sygnał, że koniecznie trzeba udać się do lekarza. On udzieli odpowiedniej porady, a w przypadku poważniejszych schorzeń skieruje do specjalisty.

Co jest wrogiem trzustki?

Alkohol

O ile rozważne spożywanie alkoholu może mieć dobroczynny wpływ na organizm, to jego nadużywanie wywołuje ogromne spustoszenie w organizmie. Jeśli chora trzustka dała już o sobie znać, koniecznie należy wystrzegać się alkoholu w każdej ilości.

Tłuszcze

Odpowiedzialna za trawienie tłuszczów trzustka nie powinna być nadmiernie przeciążana. Powinno wybierać się produkty o jego ograniczonej ilości: chude mięso i nabiał. Zamiast smażyć, lepiej produkty gotować na parze lub piec w folii.

Papierosy

Każdy wypalany papieros dostarcza do organizmu tysiące substancji smolistych, więc lepiej całkowicie rzucić ten nałóg. Osoby palące tytoń są bardziej narażone na groźnego raka trzustki.

Surowe owoce i warzywa

Wbrew pozorom niektóre warzywa i owoce mogą poważnie szkodzić trzustce – jeśli po ich zjedzeniu nasilają się bóle brzucha i wymioty, koniecznie trzeba je odstawić. Szczególnie trzeba uważać na warzywa wzdymające (kapustę, cebulę, por) oraz niektóre owoce (czereśnie i śliwki).

Słodycze

Nadmiar spożywanych słodyczy jest wielkim wyzwaniem dla zapracowanej trzustki. Gwałtowne podanie cukru wymusza na niej wyprodukowanie ogromnej ilości insuliny, która musi wyrównać poziom glukozy we krwi.

Co jest sprzymierzeńcem trzustki?

Zdrowy styl życia i odpowiednia dieta zmniejszą ryzyko występowania popularnych schorzeń. Na początek wypada sobie wyrobić dobre nawyki żywieniowe: należy regularnie spożywać posiłki (częściej, ale mniejsze porcje) oraz ograniczyć produkty, które szkodzą trzustce. Lepiej unikać smażenia i wybierać gotowanie na parze i pieczenie w folii. Dieta powinna być bogata w ziarna, gotowane warzywa, suszone owoce, oraz przyprawy (kardamon, goździki, kurkuma). Ważnym jest, aby nie wyeliminować całkowicie tłuszczów ze swojej diety, gdyż ich brak ogranicza wchłanianie witamin – dlatego warto od czasu do czasu sięgać po nierafinowane oleje. Warto też zadbać o aktywność fizyczną i jeśli otyłość jest problemem, trzeba zrzucić zbędne kilogramy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama