Reklama

Co jeść, gdy często boli cię serce?

Coraz więcej ludzi narzeka na problemy z sercem, odczuwają ból, kłucie i ogólny dyskomfort przy oddychaniu. Znaczny wpływ na to ma współczesny tryb życia, nieustanny pęd, brak czasu i sięganie po łatwo dostępne, przetworzone jedzenie. Niektórzy nie zdają sobie sprawy, że to właśnie zdrowa i zbilansowana dieta ma duży wypływ na kondycję serca i całego układu krwionośnego. Gdy cierpisz na częste bóle w okolicy tego narządu, czujesz przyspieszone tętno, zwróć uwagę na to, co jesz. Sprawdź, co szkodzi sercu i jakie produkty utrzymują je w dobrej kondycji.

Dlaczego boli cię serce?

Serce wykonuje ogrom pracy w organizmie człowieka, nieustannie pompuje krew, która transportuje tlen z płuc do komórek i umożliwia oddychanie. Jeśli funkcjonowanie serca jest zaburzone, może to prowadzić do poważnych chorób, takich jak niewydolność serca, arytmia czy zawał. Do prawidłowego obiegu krwi konieczne jest odpowiednie ciśnienie tętnicze, niestety wiele produktów sprawia, że staje się ono za wysokie.

Takim produktem jest sól; jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać ok. 5 gramów. Niestety, w wielu domach nadużywa się soli, dodając ją do każdej potrawy dla smaku. Jest ona również obecna w większości przetworzonej żywności, dlatego nie trudno przekroczyć granicę. Na bóle serca może mieć wpływ także nadwaga, która z kolei często spowodowana jest zbyt dużym spożyciem cukru i produktów go zawierających. Najlepiej, gdy całkowicie zrezygnujesz ze słodzenia, odstawisz słodycze, gazowane i kolorowe napoje. Unikaj też przetworzonych produktów. Kolejnym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi chorób sercowych jest podwyższony cholesterol. Jest on niezbędny dla organizmu ze względu na funkcję budulcową błony komórkowej, jednak jego nadwyżka w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy. Źródłem cholesterolu są produkty zawierające tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe typu trans. Nie jedz zbyt często tłustego mięsa, podrobów, masła, produktów smażonych na głębokim oleju.

Warzywa i owoce na zdrowe serce

Gdy zauważysz niepokojące objawy związane z sercem, zrezygnuj z niezdrowych produktów. W zamian sięgnij po to, co sprawia, że serce pracuje na medal. Wśród najzdrowszej żywności, także korzystnie wpływającej na serce, królują niezmiennie warzywa i owoce. Są one bogatym źródłem błonnika, który reguluje przemianę materii i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto zawierają potas, regulujący ciśnienie tętnicze. Jest go dużo w pomidorach, burakach, porzeczkach i morelach. W owocach i warzywach znajduje się też kwas foliowy oraz witaminy A i C, chroniące przed miażdżycą, cukrzycą i otyłością. Najlepiej spożywać je surowe, ewentualnie gotowane na parze, natomiast powinno się zrezygnować ze smażenia ich.

Produkty z pełnego ziarna i rośliny strączkowe

Bogatym źródłem błonnika są również rośliny strączkowe – fasola, groch, soja czy soczewica. Posiadają one również dużo białka, które w równym stopniu korzystnie działa na serce. W produktach strączkowych znajdują się też witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak żelazo, wapń, fosfor i magnez. Ten ostatni ma bardzo duże znaczenie w profilaktyce układu sercowo-naczyniowego, gdyż zwalcza stres i zapobiega kłującym skurczom serca. Zdrowe dla tego narządu są ponadto produkty z pełnego ziarna, a więc kasze, brązowy ryż, wysokiej jakości makaron. Mają bowiem dużą zawartość błonnika.

Tłuszcze dobre dla serca

Tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu i szkodzą sercu, ale istnieją inne kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny wpływ na układ krążenia. Są to tłuszcze jedno- i wielonasycone, które obniżają cholesterol i poziom trójglicerydów. Warto spożywać przynajmniej 2 razy w tygodniu tłuste ryby. Zawierają one kwasy omega-3, zapobiegające miażdżycy i delikatnie obniżające ciśnienie. Nienasycone tłuszcze to też oleje roślinne, oprócz tych tropikalnych – kokosowego i palmowego. Źródłem zdrowych tłuszczy są też miękkie margaryny, orzechy i migdały.

Dołącz do swojej diety powyższe produkty, a możliwe, że odczuwany przez ciebie ból serca ustanie. Musisz jednak pamiętać, by jednocześnie zrezygnować z jedzenia, które szkodzi układowi krążenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama